Svoju najnoviju knjigu "Muzej nevinosti", sam Orhan Pamuk opisao je kao najnježniju vlastitu knjigu dosad. Roman isključivo posvećen ljubavi, u kojem je jedan od glavnih likova i chevrolet iz 1956. godine, podsjetit će vas zašto se u životu uvijek i sve vrti oko ljubavi

Muzej_nevinosti_ Orahn_PamukIstanbul, godina je 1975. Tridesetogodišnji Kemal, iz imućne obitelji, uoči zaruka s djevojkom iz istog miljea, susreće daleku rođakinju Fusun. Prelijepa osamnaestogodišnja prodavačica budi u njemu vrtlog strasti zapreten u društvu u kojemu je seks izvan braka strogi tabu.

Naglo zapaljena iskra zatreperit će i zgasnuti kad Fusun sazna za Kemalove zaruke. Kemal je ne može zaboraviti te ostavlja zaručnicu, ali Fusun je već pošla za drugoga.

Devet dugih godina Kemal s raznim izlikama posjećuje Fusuninu siromašnu obitelj, glumeći velikodušnog rođaka ne bi li je pridobio. Ali Fusunino je srce otvrdnulo. Iz svakog posjeta Kemal donosi pokoju osobnu sitnicu, uspomene koje će skupljati i štovati na tajnom oltaru svoje opsesije.

Zbog te riznice postat će predmet ismijavanja u krugu negdašnjih prijatelja iz "visokog društva". A kad ga napusti i zadnja nada da će postići osobnu sreću, preostat će mu samo njegov muzej, zemljovid društvenih rituala i običaja, mapa jednog slomljenog srca.

Orhan Pamuk, najistaknutiji turski suvremeni književnik, dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 2006 godine. Njegov roman "Zovem se Crvena" osvojio je književnu nagradu IMPAC Dublin 2003. Djela su mu prevedena na više od pedeset jezika u gotovo stotinu zemalja. Živi u Istanbulu.

Izdavačka kuća Vuković&Runjić.

 

 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.