Predstavljamo vam novu virtualnu izložbu fotografija na portalu Femina.hr - Rock&Romance. Kultni fotografsko-dizajnerski par Bachrach&Krištofić ekskluzivno za nas napravio je izbor najosebujnijih portreta iz svog dugogodišnjeg opusa. Pred vama su slavni rokeri i glazbenici koje vjerojatno nikada niste vidjeli u ovakvom izdanju, a koje su snimili Sanja i Mario. Jeste li znali da Nick Cave nosi baš Chanel naočale, a da reper Nered može izgledati poput nježnog dječačića?

nick cave by bachrach and krištofić

Grafička dizajnerica Sanja Bachrach Krištofić i fotograf Mario Krištofić ove godine slave 30 godina zajedničkog života i umjetničkog stvaranja. Skupa s njima, obilježavamo ovu važnu obljetnicu virtualnom izložbom Rock&Romance, naslovljenom upravo tako - Rock i Romantika - jer te dvije riječi savršeno sažimaju sve ono što su skupa stvorili, s ljubavlju i u ljubavi. Sanja i Mario spojili su za nas svoje dvije velike strasti - fotografiju i glazbu. Rezultat je jedinstvena virtualna izložba koja predstavlja kratko putovanje kroz Sanjin i Marijev dugogodišnji umjetnički rad, ali i kroz rock glazbu koju su intenzivno pratili od 80-ih godina naovamo, stvarajući rješenja glazbenih ovitaka nosača zvuka poznatih glazbenika.

josipa lisac by bachrach and krištofić

Crno-bijeli portreti koje ćete vidjeti odišu senzualnošću i estetskom profinjenošću, uz finu dozu pravog rokerskog buntovništva. Među portretima slavnih glazbenika poput Urbana, Nicka Cavea, Josipe Lisac, Gorana Bregovića..., našlo se i nekoliko intimističkih portreta ljudi i djece koje nećete prepoznati, ali koji će vas svejedno dirnuti svojom nježnošću.

Pogledajte izložbu: Rock&Romance

O umjetničkom tandemu Bachrach & Krištofić: Od početka 80-ih Sanja i Mario djeluju u zajedničkom studiju Bachrach & Krištofić, baveći se komercijalnom i umjetničkom produkcijom s područja fotografije i grafičkog dizajna. Široj publici najprepoznatljiviji su po segmentu rješenja glazbenih ovitaka izvođača poput: "Prljavo Kazalište", "Parni Valjak", "Laufer", "Majke", "Crvena jabuka", "Dorian Gray", "Denis&Denis", "Jura Stublić & Film", Vanna, Josipa Lisac, Oliver Dragojević, Jasna Zlokić, Doris Dragović, Massimo, Matija Dedić, Boris Novković... Od 2006.-2010. realizirali su vizualne identitete (fotografija i grafički dizajn) više izložbi za Galeriju Klovićevi dvori, Galeriju Studentski centar, te Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu. Posljednjih deset godina u suradnji s arhitektom Marijem Beusanom grafički su oblikovali izložbene i muzeološke materijale stalnih postava više hrvatskih muzeja.

Godinama su surađivali ili surađuju (fotografija i dizajn) s Teatarom &td, Emilom Matešićem, dizajnerom nakita Nenadom Robanom, Sanjom Iveković, Centrom za ženske studije u Zagrebu. Do sada su održali 40 samostalnih izložbi, te sudjelovali na sedamdesetak skupnih. 2009. objavljena im je knjiga akt fotografije: „Double Game/Dvostruka igra", autorice Sandre Križić Roban.

Sudjelovali su u organizaciji i realizaciji više fotografskih izložbi i projekata: „Sound & Vision" (2007/8.), „Ženska soba - ženski pogled / Suvremena ženska fotografija" (Zagreb, 2002.), „Koncept" (1996.), „Hrvatska fotografija '95" (Zagreb, 1995.). Više puta su nominirani i nagrađivani za djela fotografije i grafičkog dizajna, u zemlji i svijetu.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.