„Beatrice i Vergilije" novi je roman Yanna Martela, slavnog španjolskog pisca, dobitnika Bookerove nagrade za književnost 2002. i autora kultnog „Pijevog života". „Mračno, ali božanstveno... Ovaj bi roman lako mogao biti remek-djelo o holokaustu...", piše o novom Martelovom romanu USA Today

beatrice i vergilije, yann martelPun iste one originalnosti, snage i inteligencije, koju smo zavoljeli u „Pijevu životu", Martelov je novi roman „Beatrice i Vergilije" prekrasna alegorija, nesvakidašnje svjedočanstvo o holokaustu, živi koloplet pitanja o životu i umjetnosti, no ponajprije - priča koja će nas dirnuti i promijeniti.

Kad Henryju, poznatom piscu koji prolazi kroz razdoblje stvaralačke krize, u ruke dođe pisamce jednoga njegova čitatelja, uvučen je u zagonetku kojoj neće moći odoljeti. Čovjek koji mu piše, stari je taksidermist (čovjek koji se bavi prepariranjem životinja), a pomoć koju traži sve je prije negoli obična: Henryja treba da mu pomogne dovršiti dramu, djelo na kojem radi cijeli svoj život.

Ulazeći sve dublje u svijet iza izloga starčeva dućana prepariranim životinjama, Henry uskoro biva opsjednut pričom o magarici Beatrice i majmunu Vergiliju, junacima koji čudnog taksidermista (baš kao i njihovi imenjaci Dantea), vode kroz njegov osobni pakao.

O autoru: Yann Martel rođen 1963. u Španjolskoj. Studirao je filozofiju na Sveučilištu Trent, radio neobične poslove - sadio drveće, bio perač posuđa i zaštitar - i putovao svijetom prije nego što se posvetio pisanju. Autor je međunarodno hvaljena romana „Pijev život", koji je 2002. dobio nagradu Man Booker, preveden je na četrdeset jedan jezik i više je od godinu dana bio na New York Timesovoj listi najprodavanijih knjiga.

Njegova zbirka kratkih priča „The Facts Behind the Helsinki Roccamatios" te prvi roman „Self", također su dobili izvrsne kritike. Objavio je i zbirku pisama kanadskom premijeru s naslovom „What Is Stephen Harper Reading?". Yann Martel živi u Saskatoonu, u kanadskoj pokrajini Saskatchewanu, sa spisateljicom Alice Kuipers i njihovim sinom Theom.

Izdavač: Profil

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.