Nakon fascinantnih Larssonovih romana, napokon nešto jednako dobro  -  zločin i kazna na švedski način. „Alfabetist" Torstena Petterssona počinje kao klasičan triler, no vrlo brzo se pretvara u pravu studiju ljudske prirode i ljudskog uma

alfabetist, torsten pettersson

Dvije čitateljice koje od Femine.hr i Školske knjige dobivaju jedan od ponajboljih trilera godine - „Alfabetist" Torstena Petterssona - su:

ANICA HRANJEC, DONJI KRALJEVEC

IVA JURJEVIć, đAKOVO

Lijepi mali park u tihome finskom selu Forshälli postaje mjesto zločina. Slučaj je povjeren načelniku policije, uspješnom istražitelju Haraldu Lindmarku. Tek što je Lindmark započeo istragu, počinjeno je  i drugo ubojstvo. Je li idiličan život Forshällea na udaru masovnog ubojice?

Kada je Torsten Pettersson završio pisanje svojega prvog romana, stavio ga u omotnicu i poslao, nitko nije mogao pretpostaviti  da je ovaj ugledni pjesnik i profesor književnosti odlučio postati pisac kriminalističkih romana. Nakon što su primili rukopis, čak ni Petterssonov izdavač Söderstorm nije znao identitet pisca koji mu je rukopis poslao anonimno. Rukopis je osvojio srebrnu medalju na natječaju za kriminalistički roman. Povjerenstvo je nagradilo roman usporedivši ga s najboljim djelima toga žanra u švedskoj književnosti, s vješto konstruiranom fabulom, jedinstvenim pripovjedačkim glasom i autentičnim uvidom u svijest serijskog ubojice. Majstorski napisan, napet od  prve do posljednje riječi, ovaj se roman čita u dahu, a pamti godinama.

O autoru: Torsten Pettersson rođen je 1955. u Turku u Finskoj. Godine 1990. seli se u Švedsku, gdje počinje predavati književnost na Sveučilištu u Upssali. Napisao je niz kratkih priča i nekoliko zbirki poezije. Njegov prvi roman Alfabetist je nagrađen i dosad preveden u nekoliko zemalja.

Sa švedskoga prevela Sonja Bennet.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.