Ako kažemo da je ovo idealna knjiga za plažu, mogli biste nas krivo shvatiti - da je riječ o nečem trivijalnom i „laganom". No pritom zapravo mislimo - ako si želite uljepšati zlata vrijedne slobodne ljetne dane pravom literaturom, onda uživajte u ovom prekrasnom i elegantnom ljubavnom romanu sa složenim društvenim i moralnim konotacijama

karte za izgubljene ljubavnike, nadeem aslam"Karte za izgubljene ljubavnike" roman je britansko-pakistanskog pisca Nadeema Aslama. U središtu je priče potraga za nestalim ljubavnicima, no traganje za njima u koncentričnim krugovima razotkriva i secira složeno pletivo odnosa koje premrežuje pakistansku useljeničku radničku zajednicu u neimenovanom sjevernoengleskom gradiću. Aslamova proza plijeni očaravajućim prizorima, obiljem začudnih narativnih postupaka i mračnim sadržajem: istovremeno šekspirijanska i šokantno tipična, ova priča, predivna i strahovito stvarna, rođena je iz muke, ljubavi i boli.

Nakon što je nastajao desetak godina, roman „Karte za izgubljene ljubavnike" dočekan je kritičkom aklamacijom i čitateljskim ushitom. I kritici i čitateljima dopala se poetična imaginativnost, raskošno zamišljeni likovi i snažan prikaz traumatičnog iseljeničkog iskustva. „Karte za izgubljene ljubavnike" izniman je i rijetko profinjen roman.

O autoru: Nadeem Aslam rođen je 1966. u Pakistanu, odakle je s obitelji preselio u Veliku Britaniju u tinejdžerskim godinama. Studirao je biokemiju, no prekinuo je studij kako bi pisao. Prvi je roman, Season of the Rainbirds, objavio godine 1993., te za njega primio nekoliko uglednih književnih nagrada. Svoj drugi roman, "Karte za izgubljene ljubavnike "(2004.), također nagrađivan (Encore i Kiriyama Pacific Rim Book Prize) pisao je više od jedanaest godina (1991.-2003.). I jedan i drugi roman uvršteni su uži izbor Man Booker Prize. Nadeem Aslam danas živi u Londonu i dalje piše o pakistansko-engleskim temama. Njegov posljednji roman, The Wasted Vigil, objavljen je 2008. godine.

Izdavač: Naklada Ljevak, biblioteka Cicero
Prijevod: Sanja Ščibajlo
Cijena: 149 kn

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.