U sklopu filmskog ciklusa "Rehabilitacije", u zagrebačkom Off Theateru Bagatella, moći ćete pogledati jedan od najboljih dokumentarnih filmova ikad snimljenih o ikoni svjetske kinematografije - Orsonu Wellesu - s posebnim naglaskom na prekrasnu ljubavnu priču između njega i njegove životne družice Oje Kodar. Dokumentarac "U potrazi za Orsonom" potpisuju Jakov i Dominik Sedlar

orson welles, citizen kane

Svakog četvrtka, počevši od 14. travnja, u 21h u zagrebačkom Off Theateru Bagatella, u Bednjanskoj 13, čekaju vas iznenađenja o kakvima ste još do nedavno mogli samo sanjati! Bit će to u pravom smislu riječi umjetnička i osobna rehabilitacija filmskih, tv i video stvaralaca čiji opusi još uvijek ostaju na marginama službene kulturne stvarnosti. Riječ je o autorima koji iz kojekakvih razloga, i uz ogromne financijske poteškoće i zapreke, daleko od očiju široke kino publike, stvaraju djela trajne vrijednosti.

Kao posebno iznenađenje izdvajamo dokumentarac „U potrazi za Orsonom" - dokumentarac o najgenijalnijem i najkontroverznijem umjetniku cijele povijesti filma! Sve što nismo znali o tom čovjeku - od njegove „Invazije Marsijanaca" do „Građanina Kanea" i „Trećeg čovjeka" - ispričao nam je Sedlar kroz priču koja je iznenadila ne samo cijeli filmski svijet već i sam Hollywood! Nitko, ili gotovo nitko, nije znao da postoji i takav Orson Welles! Da Jakov Sedlar nije ništa napravio u životu kao redatelj, a napravio je puno, pa čak i  puno više i bolje od drugih, svojim dokumentarcem o Orsonu Wellesu ulazi u anale kao jedan od najvećih autora svjetske filmske dokumentaristike!

U sklopu programa MOVIE THEATREA prikazat će se i dugometražni film pod neobičnim naslovom  „Pušiona", slikara, scenografa i filmskog redatelja Željka Senečića. Nakon što su ga obišli svi natječaji za dodjelu sredstava (možda zbog naslova filma?), Senečić je snimio suvremeni urbani film s pričom o vječnoj borbi ljubavi i pohlepe. Rijetko zanimljiv film s izvanrednim mladim glumcima i hrvatskim filmskih zvijezdama. U sklopu ciklusa „Rehabilitacije", imat ćete prigodu vidjeti i video uratke iz produkcije Off Theatera Bagatella pod nazivom „Majstori i šegrti", kao predložak za neku budući humorističku seriju.

Na samom kraju, nešto što će razveseliti mnoge ljubitelje filma - uz odvijanje programa „Rehabilitacije", bit će izloženi i stari filmski plakati poput „Kleopatre", s nedavno preminulom Elizabeth Taylor i Richardom Burtonom, „Div" s Elizabeth Taylor, Jamesom Deanom i Rockom Hudsonom, „Proces" Orsona Wellesa, „Točno u podne", „Neki to vole vruće" i mnogi drugi...

Cijena ulaznice: 10 kn

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.