Istinska jazz zvijezda Arturo Sandoval, jedan od najvećih svjetskih jazz trubača i legendarni kubanski glazbenik, prvi će puta nastupiti u Hrvatskoj i "Riječke ljetne noći" zapaliti ritmovima Kube i Miamija

Arturo_SandovalU Rijeci će u sklopu 6. festivala "Riječkih ljetnih noći" Arturo Sandoval održati koncertni spektakl u petak, 17. srpnja na portiću na Kantridi (ispod stadiona HNK Rijeka).

Taj bog trube, kako ga publika voli nazivati, svojim umijećem sviranja kubanskog jazza i swing standarda tjera publiku diljem svijeta na ples. Njegovi su koncerti, nadaleko je poznato, prave glazbene svetkovine, vrhunski užitak za uši i oči.

Svjetsku je slavu taj uvijek nasmiješeni 60-godišnji megapopularni Kubanac stekao ne samo svojom moćnom tehnikom sviranja trube, već i interpretecijama jazz glazbe kao i skladateljskim opusom. Jednako tako uspješno se predstavlja  kao vrhunski glazbenik klasične glazbe koji izaziva divljenje i poštovanje najistaknutijih dirigenata, kompozitora i simfonijskih orkestara diljem svijeta.

Spomenimo samo kako je na poziv Johna Williamsa snimio s Londonskim simfonijskim orkestrom Williamsov Koncert za trubu. Ne čudi što su iza njega 4 Grammyja, 6 Billboard nagrada i jedan Emmy, a o njegovu životu je snimljen i film "For Love or Country: The Arturo Sandoval Story" s Andyjem Garcijom u glavnoj ulozi.

On je jedan od najdinamičnijih i najživahnijih performera uživo našega doba kojega su milijuni ljudi gledali na dodjeli Grammyja 2004. kada je nastupio s pop-fenomenom Justinom Timberlakeom. Iste godine na svečanosti dodjele 6. Latino Bilboardove nagrade predstavilo se s Alicijom Keys, a tom mu je prigodom dodijeljena nagrada za najbolji latino jazz album.

Na dodjeli Oscara 1996. društvo mu je pravila  pjevačica Celine Dion a na Super bowlu nastupio je s Tonyjem Benettom i Patti LaBelle. Njegovo se sviranje, među ostalim, može čuti i na soundtrack-u poznatih filmova "Havana" i "Kraljevi mamba" gdje je njegova skladba "Mambo Caliente" nominirana za Grammy 1992. godine za najbolju instrumentalnu kompoziciju.

Sandovalove prekrasne melodije mogu se čuti na mnogim nosačima zvuka, a istaknimo samo one sada već legendarne skupine Irakere čiji je bio osnivač.

Arturo_Sandoval_2To je tek mali dio  iznimno plodonosne karijere toga glazbenoga velikana koji je izvrsno izražava na najmanje četiri glazbena jezika, a može vas zapaliti afrokubanskim ritmovima, izmamiti suze bibap zvukom, vinuti u visine izvedbom Mozartove glazbe ili pak dirnuti istinski tužnim baladama, a sve to izvodi  jednako moćno i privlačno.

Arturo Sandoval rođen je u malom gradiću Artemisi nedaleko Havane na Kubi, 6. studenog 1949. godine, točno dvije godine nakon što je Dizzy Gillespie postao prvi glazbenik koji je uveo latino ritmove u američki jazz.

S 12 godina Sandoval je počeo učiti svirati trubu na klasičan način ali nije mu trebalo puno vremena da se zarazi uzbudljivom jazz glazbom. Od tada do danas izrastao je u jednog od svjetski najpoznatijih jazz trubača, pijanista i kompozitora, a zanimljivo je kako s jednakim uspjehom svira i krilnicu (flugel horn).

Godine 1990. dobio je politički azil, a iste je godine postao stalni profesor na Floridskom sveučilištu.

Devet godina nakon toga postaje američki državljanin, a zanimljivo je kako je 1997. godine nastupio na Clintonovom predsjedničkom inauguracijskom balu  u Washingtonu. Danas Arturo Sandoval s obitelji živi u Miamiju.

 

 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.