„Opasna metoda“, u kojem briljiraju Keira Knightley, Viggo Mortensen i Michael Fassbender, najnoviji je i dugoočekivani film kultnog redatelja Davida Cronenberga, redatelja klasika kao što su „Muha“, „Sudar“ i „Povijest nasilja“. Riječ je o intrigantnoj priči o počecima psihoanalize, koja u prvi plan stavlja legendarne figure Sigmunda Freuda i Carla Junga

opasna metoda, david cronenberg

Film „Opasna metoda" redateljski potpisuje David Cronenberg (čovjek koji je stvorio legendarne filmove – „Ruska obećanja“, „Povijest nasilja“, „Sudar“, „Muha“…) i to po scenariju oskarovca Cristophera Hamptona („Okajanje“, „Opasne veze“…), koji je pak za veliki ekran adaptirao svoju vlastitu kazališnu dramu „Lijek pričom“. Za Oscara nominirana Keira Knightley glumi Sabinu Spielrein, a uz nju u filmu briljiraju dva odlična glumca – velika nova glumačka zvijezda Michael Fassbender (u ulozi Carla Junga) te za Oscara nominirani Viggo Mortensen (u ulozi Sigmunda Freuda).

Film je okupio Cronenbergov kreativni tim koji je s njim radio „Povijest nasilja“, „Ruska obećanja“ i „eXistenZ“. Tu su trostruki oskarovac, skladatelj, Howard Shore, snimatelj Peter Suschitzky te kostimografkinja Denise Cronenberg (redateljeva sestra).

Godina je 1904. Carl Jung, učenik Sigmunda Freuda, koristi freudijanske tehnike kako bi izliječio rusku Židovku Sabinu Spielrein koja je zaprimljena na njegov odjel. No što dubljom njegova veza sa Sabinom biva, on se sve više u mišljenjima razilazi sa svojim mentorom Freudom. Dok se Jung muči kako bi pomogao pacijentici koja ima neriješen odnos s ocem, uznemireni pacijent Otto Gross (igra ga Vincent Cassel) će mu postaviti neka pitanja na koja se doktor boji odgovoriti. A to je – kakve su doista njegove namjere prema Sabini?

Kao sve Cronenbergove filmove, tako i ovaj toplo preporučamo. Film u hrvatska kina stiže 1. ožujka.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.