Vješto pomičući granice koje je Aristofan otvorio Lizistratom, mladi romanopisac Cañón zaneseno plete sagu o Kolumbijkama na vlasti. "Priče iz grada udovica i kronike iz zemlje muškaraca" vrhunski je magični realizam à la García Márquez, Cortazar i Vargas Llosa, osuvremenjen pop-kulturnim začinima

james canon, priče iz grada udovica

Dvije čitateljice koje na poklon od Naklade Ljevak i Femine.hr dobivaju prekrasan novi roman Jamesa Cañóna "Priče iz grada udovica", su:

MARIJANA AčKAR, SESVETE

ANA KOREN, VARAžDIN

Jednog nedjeljnog jutra gerilci odvode sve muškarce iz Mariquite, osim svećenika i nježnog dječaka prerušenog u djevojčicu. Bez muškaraca, maleni kolumbijski gradić pretvara se u pustoš u kojoj se očajne žene bore s nestašicom hrane, uličnim smećem i vlastitom tugom. No Rosalba udova Patiño, udovica policijskog narednika, zamišlja drukčiju budućnost za gradić udovica. Proglašava se sutkinjom, obećava povratak reda i zakona, obnovu propale ekonomije i infrastrukture te postavlja temelje utopije radikalnije od svih zamišljenih idealnih društava o kojima su maštali revolucionari. Suočene s beznadnom budućnošću, žene odbacuju tradicionalne, muške načine vladanja i grade neovisnu, solidarnu zajednicu, blisko povezanu s prirodom. Tim uznemirujućim, ali humornim događajima suprotstavljen je okrutan svijet muškaraca, svijet rata i mučenja.

Vješto pomičući granice koje je Aristofan otvorio Lizistratom, mladi romanopisac Cañón zaneseno plete sagu o Kolumbijkama na vlasti. "Priče iz grada udovica i kronike iz zemlje muškaraca"vrhunski je magični realizam à la García Márquez, Cortazar i Vargas Llosa, osuvremenjen pop-kulturnim začinima.

O autoru: James Cañón rođen je i odrastao u Kolumbiji. Sredinom devedesetih seli se u New York kako bi studirao engleski jezik. Magistrirao je kreativno pisanje na sveučilištu Columbia. Živi u New Yorku. Roman "Priče iz grada udovica i kronike iz zemlje muškaraca" preveden je u dvadesetak zemalja. American School Library uvršten je 2008. godine u kategoriju Ten Best Books of the Year. Također, roman je bio u širem izboru IMPAC Literary Award. "Priče iz grada udovica i kronike iz zemlje muškaraca" proglašen je najboljim prvim prevedenim romanom u Francuskoj Prix du Premier Roman Étranger), nagrađen je i Prix des lecteurs de Vincennes, a bio je i finalist prestižne literarne nagrade 7th Prix des Lecteurs du Télégramme, utjecajnog francuskog dnevnika Télégramme. James Cañón dobitnik je nagrade Henfield za izvrsnost u lijepoj književnosti 2001. LatinoStories.com, najvažniji američki website za latino književnost, izabrao ga je kao prvog autora u kategoriji Top Ten "New" Latino Authors to Watch (and Read).

S engleskoga preveo: Goran Vujasinović

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.