Monika Leskovar, nekadašnje čudo od djeteta, a danas svjetski priznata glazbenica zavidne međunarodne karijere, održat će 2. srpnja u staroj riječkoj tvornici papira koncert s divnim repertoarom - najpopularnijim djelima slavnog českog skladatelja Antonina Dvořaka

monika leskovarRiječka filharmonija na ovogodišnjim „Riječkim ljetnim noćima" priprema vrhunski glazbeni doživljaj u bivšoj riječkoj tvornici papira, popularnoj Harteri. Koncert koji je na programu u četvrtak, 2. srpnja 2009. u 21,30 donosi najpopularnija djela iznimnoga českoga skladatelja Antonina Dvořaka na kojem će se solistički predstaviti 28-godišnja hrvatska violončelistica Monika Leskovar, nekadašnje čudo od djeteta, a danas svjetski priznata glazbenica zavidne međunarodne karijere.

Prvi je na programu Koncert za violončelo i orkestar, prema mnogima jedno od najljepših djela ikad napisanih upravo za taj instrument, kojim Monika Leskovar vlada superiornom tehnikom i tonskom maštovitošću. Štoviše, već je s velikim uspjehom izvodila Dvořakov koncert kada je između ostalog ocijenjeno da je to djelo „kao stvoreno za nju", jer je riječ o „violončelistici sjajnog virtuoziteta" te „velike osjećajnosti u vođenju melodičke linije".

Drugi dio koncerta rezerviran je za Devetu simfoniju poznatiju pod nazivom „Iz Novoga svijeta". Riječ je o Dvořakovu remek-djelu kojega je je skladatelj napisao dvije godine prije Koncerta za violončelo, 1893. u New Yorku, a već je na praizvedbi u legendarnom Carnegiu Hallu ispraćena ovacijama.

Riječkoj filharmoniji ovo će biti prvi nastup u hali Hartere kao i prva suradnja s Monikom Leskovar. Recimo i to kako je Riječka filharmonija od svojega osnutka do 2001. godine ostvarila čitav niz uspješnih i u široj javnosti zapaženih koncerat u bivšoj tvornici Torpedo poput „Eroice" , Beethovenove 9. simfonije i „Carmine Burane" na Riečkim ljetnim noćima 2003., 2004. i 2005. godine.

O umjetnici:

Monika Leskovar rođena je Kreutztalu u Njemačkoj, 15. ožujka 1981. a počela je svirati violončelo sa 6 godina u klasi prof. Dobrile Berković-Magdalenić. Završila je poslijediplomski studij kod prof. Davida Geringasa u Berlinu. Pored toga usavršavala se i kod drugih violončelističkih pedagoga kao što su Valter Dešpalj, Mstislav Rostropović i Eleonore Schoenfeld. Dobitnica je mnogih hrvatskih i međunarodnih nagrada i priznanja. Trenutačno svira na talijanskom violončelu Vincenza Postiglionija iz 1884. koji je dobila na doživotno korištenje od Grada Zagreba i Zagrebačke filharmonije. Dosada je nastupala s glazbenicima kao što su Giovanni Sollima, Sofia Gubaidulina, Gidon Kremer, Julian Rachlin, Yuri Bashmet, Tabea Zimmermann, Boris Berezovsky, Mario Brunello, Jeanine Jansen i Kolja Blacher.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.