Prvijenac autorice Barbare Mutch "Sobaričina kći" snažan je roman o složenoj drami i teškim životnim putovima dviju jedinstvenih žena na pozadini čarobne, ali podijeljene zemlje. To je epska priča o ljubavi, nadi i iskupljenju, smještena u južnoafričku regiju Karoo. Glas glavne junakinje Ade naizmjence je liričan i vatren, baš kao i glazba koju svira na omiljenom klaviru. Autorica budi sjećanja na sumornu, ali predivnu zemlju i na ljude koji se bore za svoje mjesto usred meteža u kojem su se zatekli

sobaričina kći, barbara mutch

Godine je 1919. Cathleen Harrington napušta Irsku i odlazi u Južnu Afriku kako bi se udala za zaručnika kojega nije vidjela već pet godina. Usamljena u nesmiljenu krajoliku, utjehu nalazi u pisanju dnevnika i prijateljstvu s Adom, sobaricom svoje kćeri. Zahvaljujući Cathleeninu usmjeravanju Ada postaje vrsna pijanistica. Nakon što bude osramoćena, Ada bježi od kuće budući da čeka dijete miješane rase. Doživljava prijezir, ali mukotrpno nastavlja graditi život za sebe, svoje dijete i glazbu. Cathleen i dalje vjeruje u Adu, pa će, tražeći je, riskirati život suprotstavljajući se represiji aparthejda.

O autorici: Barbara Mutch rođena je i odrasla u Južnoafričkoj Republici. Njezin prvijenac "Sobaričina kći" (The Housemaid's Daughter) epska je priča o ljubavi, nadi i iskupljenju, smještena u južnoafričku regiju Karoo. Roman je dosad preveden na 13 jezika. Barbara Mutch živi na relaciji Cape Town – London. 

Prijevod: Mladen Jurčić

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.