Ova jesen bit će iznimno zanimljiva i bogata cool kulturnim događanjima. Kao jedno od najzanimljivijih izdvajamo otvorenje izložbe „Ideologija ljepote" 20. listopada u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Riječ je o izložbi dizajnerskih objekata jednog od najslavnijih dizajnera današnjice – Egipćanina Karima Rashida – istinske planetarne dizajnerske zvijezde

karim rashid, ideologija ljepote, msu, zagreb, 2012

Na poziv svestrane novinarke Sanje Muzaferije (koja ga je već jednom dovela na gostovanje u Zagreb), ponovno nam stiže dizajnerska zvijezda - Karim Rashid. Njegova izložba "Ideologija ljepote" otvara se 20. listopada u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (kustosi su Tihomir Milovac i Dr. Albrecht Bangert). Prštavi karakter, osebujna estetika, široki osmijeh te nevjerojatna radna energija i nepresušna kreativnost – to su sintagme koje najbolje opisuju Karima Rashida - jednog od najproduktivnijih i najcjenjenijih majstora dizajna na svijetu. Egipćanin Karim Rashid, vječni zaljubljenik u dinamične boje, posebno ružičastu, autor je više od 3000 realiziranih dizajnerskih projekata i dobitnik preko 300 značajnih svjetskih nagrada, a radi u 35 zemalja svijeta. Smatraju ga živućom legendom dizajna. Raznolikost i golemi dijapazon Karimovog talenta i interesa, kao i sposobnost da se s lakoćom prebacuje iz područja u područje, koristeći u svom radu različite materijale, poigravajući se najraznovrsnijim idejama i estetikama - sve mu to pomaže da uistinu proširuje vidike i pomiče granice dizajna, podižući ga istodobno na višu razinu.

karim rashid, nhow hotel, berlin
    Karim Rashid potpisuje interijer spektakularnog NHow Hotela u Berlinu

Na poziv zagrebačkog MSU-a Karim Rashid će predstaviti svoje dizajnerske objekte koji su proteklih desetljeća plijenili pažnju dizajnera i oduševljavali korisnike, a koji su oblikovno i tehnološki pomicali granice dizajna. Uz izložbu, Karim će u formi multimedijske prezenzacije predstaviti svoju dizajnersku filozofiju i najaviti nove pomake za budućnost.

karim rashid, nhow hotel, berlin
   NHow Hotel Berlin

Oduševljenje koje je ovaj veliki dizajner pokazao za kolekciju MSU-a te za dizajn zgrade arhiteka Franića biti će pretočeno u ovu, po monogo čemu neobičnu i intrigantnu izložbu. Rashidovi će objekti biti izloženi u postavu Zbirki u pokretu, stalnog postava MSU-a te će tako otvoriti zanimljiv dijalog umjetnosti i dizajna.

karim rashid, woopy barske stolice i fotelje
    WOOPY barske stolice i fotelje

Tema prožimanja umjetnosti i dizajna prisutna je već više od stoljeća i uvijek iznova potiče na dijalog. Hrvatska se umjetnička scena može podičiti avangardnim pristupom u promišljanju odnosa ovih kreativnih područja budući da su sredinom prošlog stoljeća članovi grupe EXAT51 (arhitekti Bernardo Bernardi, Zdravko Bregovac, Zvonimir Radić, Božidar Rašica, Vjenceslav Richter, Vladimir Zarahović i slikari Vlado Kristl, Ivan Picelj i Aleksandar Srnec) vrlo radikalno stopili umjetnost i dizajn.

karim rashid, data driven
    "Data Driven", digitalni crtež na fujiflexu

Avangardni EXAT51 pokrenuo je procese u kojima se osnažila ideologizacija umjetnosti i dizajna kao djelatnog prostora u procesu promjene društvenih i političkih prilika. Jedno od glavnih načela u radu Karima Rashida upravo je osvještavanje tog prostora u kojem dizajn može mijenjati društvene i političke odnose i naravno oplemeniti prostor svakom čovjeku. Rashidova ideologija je ljepota kao pokretač dobrih i humanih vrijednosti neizmjerno neophodnih današnjem vremenu i svijetu.

Tijekom boravka u Zagrebu Karim Rashid će održati i predavanje u okviri Dana Orisa.

Izložbu "Ideologija ljepote" Karima Rashida, powered by Zagrebačka banka, pogledajte od 20. listopada 2012. do 1. siječnja 2013. u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.