Da ljubav boli oduvijek znamo. Muškarci su ratovali zbog nje, žene bježale u samostane, pjesnici su patili, a glazbenici bili spremni učiniti baš sve za nju. No, znanstvenici vjeruju da ljubav nikad nije boljela više nego danas

zašto ljubav boli, eva illouz

Tri čitateljice koje na poklon od Planetopije i Femine.hr dobivaju odličnu knjigu "Zašto ljubav boli?" iz pera jedne od vodećih suvremenih intelektualki Eve Illouz, su:

DUBRAVKA LUBINA, ZAGREB

ALENKA BROZOVIć, VARAžDIN

MIRJANA IGNJATIć, ZAGREB

Ako ste i vi iskusili agoniju intimnog odnosa, Zašto ljubav boli, Eve Illouz, odgovorit će vam na mnoga zbunjujuća ljubavna pitanja. U ovoj sociološkoj studiji, jedna od vodećih svjetskih intelektualki našeg doba, kako ju je proglasio ugledni njemački magazin Die Zeit, tvrdi da ljubavne boli nisu isključivo posljedica naših ranjenih psiha.

Naprotiv, uzrok pronalazi u Hollywoodu, kapitalizmu i internetu koji su izazvali posvemašnji kaos u našim ljubavnim životima, a nas pretvorili u potrošače ljubavi. Pritom su autonomnost i individualizam uzdigli na pijedestal zbog čega smo postali poput kompulzivnih kupaca koji neprestano uspoređuju ponudu i traže bolji odabir na tržištu ljubavi. Zašto ljubav boli, kao emocionalni atlas suvremene ljubavi, izlaz je iz tog zatvorenog kruga boli i poziv na redefiniranje ljubavnih vrijednosti i odabira.

O autorici: Eva Illouz stalna je profesorica sociologije na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu. Također je gostujuća profesorica na Sveučilištu Princeton, te na École des hautes études en sciences sociale u Parizu i Wissenschaftskolleg zu Berlin. Autorica je nekolicine svjetskih bestselera, a nedavno je proglašena i jednom od deset najznačajnijih mislilaca 21. stoljeća.

Prijevod: Andrea Pongrac

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.