Zagreb, Rijeka i Karlovac će od 26. svibnja do 8. lipnja u sklopu 30. Tjedna suvremenog plesa lipnja biti domaćini inspirativnih predstava suvremenog plesa. Ovogodišnji festival predstavit će široku paletu radova hrvatskih izvođača te od stranaca pregršt mladih nada kao i one koji su svoj rad i ime odavno pozicionirali u suvremenom plesu

30 tjedan suvremenog plesa

Fresco Dance Company iz Izraela otvorit će ovogodišnje izdanje s predstavom "Cerberus" koja govori o troglavim čuvarima podzemnog svijeta iz grčke i rimske mitologije. Kroz predstavljanje nove nade izraelske plesne scene nastavlja se suradnja festivala i Izraelskog Veleposlanstva koja je omogućila da se tijekom svih ovih godina predstave vrhunska imena ove talentirane i afirmirane plesne scene. Odmah nakon ovog mističnog uvoda slijedi priča o revoluciji inspirirana jednom od najvećih ikona 60–tih godina prošlog stoljeća – Jimom Morrisonom. Paulo Ribeiro, koji nakon niz godina apstinencije ponovo stupa na scenu, u predstavi "Jim" prepušta se riječima i duhovnosti glazbe pri stvaranju osvrta o ulozi pojedinca u odnosu na svijet.

Yasmeen Godder, koja se nakon dugo godina ponovo predstavlja i kao izvođačica, u svojem novom uratku "See Here Change" premijerno izvedenom u Berlinu tik pred dolazak na TSP, i nadalje uspijeva postići savršenu ravnotežu između neustrašive agresije i ženstvene staloženosti uz njoj karakterističan humor. Matjaž Farič u predstavi "Politics of Dancing" donosi priču o neuništivosti plesa koji nadilazi sva pravila, društvene podjele, njihove zakone i zabrane. U sklopu EU projekta Beyond Fronta@ čiji je sudionik Hrvatski institut za pokret i ples, prikazat će se i međunarodna koprodukcija portugalske koreografkinje Vanie Gale, "Cooling Down Signs", koja se pripremala u Zagrebačkom plesnom centru proteklih mjesec dana.

30 tjedan suvremenog plesa

30 tjedan suvremenog plesa

Preostali dio prvog dijela festivala posvećen je Hrvatskoj koreografskoj platformi na kojoj će se predstaviti Matija Ferlin s novom izvedbom Istovremeno drugi. Od hrvatskih produkcija publika će imati priliku vidjeti premijernu predstavu u koprodukciji skupine Liberdance , recentnu predstavu BADCo., a u festivalskom programu nastupaju i Zagrebački plesni ansambl, Maša Kolar, Marjana Krajač, O.N.E., uz novija imena hrvatske koreografske scene: Andreja Široki, Stošija Zrinski, Melita Spahić Bezjak, te Pavle Heidler. Premijerno će biti izveden performans Miloša Sofrenovića Lost Albertina, a Alen Čelić će po prvi put u Zagrebu izvesti najstariju splitsku plesnu predstavu "Hotel Memorial". Nastup učenica Škole za suvremeni ples Ane Maletić iz Zagreba i ove godine predstavlja novu generaciju plesača te rad ove škole iz koje su potekli brojni danas aktivni sudionici i priznati autori hrvatskog suvremenog plesa.

Predstavnici Francuske su ove godine vrhunski Josef Nadj s predstavom "Les corbeaux" o vranama te izvrsna Julie Dossavi koja na ironičan način propituje ženske mušice i probleme. Isto tako, zagrebačka publika će opet uživati i u izvrsnoj virtuoznosti izvođača kompanije Thor u predstavi "Clear Tears / Troubeled Waters" nedavno premijerno izvedene u Belgiji, kojom Thierry Smits, čija se karijere veže uz TSP, i skupina slave 25. godišnjicu rada.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.