Ove godine Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb - slavi 20-i rođendan. Jubilarno izdanje posvećeno je kratkometražnom animiranom filmu, a publiku će sigurno najviše razveseliti animirani filmovi triju velikih svjetskih animacijskih studija ACME Filmworks, Folimage i Aardman

acme filmworks

Ovogodišnji Animafest održat će se od 1. do 6. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Movieplex. U šest festivalskih dana bit će prikazano više od 450 kratkih animiranih filmova iz 40 zemalja svijeta. Uz njih, službeni program uključuje i tri panorame - Veliku, Studentsku i Hrvatsku - koje proširuju uvid u suvremenu animacijsku produkciju.

Veliki trio

Posebno će zanimljiv biti program Iz svjetskih studija, koji obuhvaća uratke tri velika svjetska animacijska studija: ACME Filmworks, Folimage i Aardman.

Najpoznatiji Aardmanovi likovi su Wallace i Gromit koji su postigli ogroman svjetski uspjeh. Na Animafestu pruža vam se prilika pogledati ih u jednom od najpopularnijih filmova, „Pogrešne hlače". Niz drugih omiljenih animiranih likova također su djelo ovog studija: Morph, Ljubičasti i Smeđi, Angry Kid, Rex the Runt, Janko Strižić. Većina njih "okupit" će se na ovogodišnjem festivalu.

aardman, wallace i gromit

Francuski studio Folimage specijaliziran je za proizvodnju filmova sličicu po sličicu, a u svojoj filmografiji sadrži niz kratkih animiranih filmova, TV reklama i TV serija te dugometražnih filmova. Nakon više od 25 godina rada, Folimage je razvio svoju jedinstvenost proizvodeći edukativne dječje serijale koji su postigli uspjeh u cijelom svijetu. Paralelno je razvio i produkcijsku struju za kratke umjetničke filmove afirmiranih autora. Folimageov prvi dugometražni crtić „Žablje proročanstvo" bit će prikazan na festivalu. O zahtjevnosti tog projekta svjedoči podatak da je za kompletnu realizaciju bilo potrebno čak šest godina rada.

Treći studio čiji će radovi biti predstavljeni na Animafestu je ACME Filmworks. Inicijalni cilj tog studija pri osnivanju bio je okupiti relevantne nezavisne animatore i pomoći im pri sklapanju poslovnih ugovora, ali i sufinancirati razne neovisne projekte. Takav altruistički pristup rezultirao je činjenicom da danas u sklopu ACME Flmworksa djeluje preko pedeset animatora sa svih strana svijeta. Na Animafestu će biti prikazan program najboljih reklamnih spotova nezavisnih američkih animatora u produkciji studija ACME Filmworks povodom 20 godišnjice njegova osnutka.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.