Nakon višestruko nagrađivanih romana "Kabulske lastavice" i "Atentat", "Bagdadske sirene" treći su dio trilogije posvećene razgovoru "gluhih" koji suprotstavlja Istok i Zapad. Ovaj roman Yasmine Khadre jasno locira uzrok neprestanog nesporazuma između istočnjačkog i zapadnjačkog mentaliteta

bagdadske sirene, yasmina khadraKako bi čitatelj u potpunosti uronio u romane Yasmine Khadre, najprije mora saznati ponešto o osobi koja se krije iza tog ženskog pseudonima. Yasmina Khadra, pravim imenom Mohammed Moulessehoul, rođen je u Alžiru 1955. Trideset šest godina proveo je kao profesionalni vojnik i časnik (od 1978. potporučnik) u alžirskoj vojsci. Godine 2001. s obitelji se preselio u Aix-en-Provence u Francusku.

Pseudonim Yasmina Khadra, Moulessehoul je isprva uzeo kako bi izbjegao vojnu cenzuru (radi se o imenu i djevojačkom prezimenu njegove supruge), a nakon toga je i u Francuskoj nastavio pisati i objavljivati pod tim imenom. Yasmina Khadra živi kao profesionalni pisac, a njegova su djela prevedena na više od dvadeset jezika.

Nakon višestruko nagrađivanih romana "Kabulske lastavice" i "Atentat", "Bagdadske sirene" treći su dio trilogije posvećene razgovoru "gluhih" koji suprotstavlja Istok i Zapad. Ovaj roman Yasmine Khadre jasno locira uzrok neprestanog nesporazuma između istočnjačkog i zapadnjačkog mentaliteta. U "Bagdadskim sirenama" Khadra uvodi čitatelja u um obrazovana i inteligentna mladog Iračanina koji će nakon svjedočenja smrti nevinih i poniženja svoje obitelji od strane američkih vojnika u Drugom zaljevskom ratu radikalizirati svoje odluke i pridružiti se terorističkoj organizaciji. Poznat i hvaljen u cijelome svijetu, Yasmina Khadra neumorno istražuje suvremenu povijest boreći se za pobjedu humanizma.

 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.