Jedan od vrhunaca zagrebačke jesenske kulturne ponude svakako je gostovanje najslavnije svjetske cirkusko-performerske umjetničke atrakcije, kanadskog Cirque du Soleila, u zagrebačkoj Areni tijekom 4 jesenska dana, od 17. do 21. studenoga. Pripremite se za nezaboravno i spektakularno iskustvo koje ruši sve granice mogućega!

cirque du soleil, saltimbancoCirque du Soleil ima svoju bazu u Kanadi, u Montrealu, ali njegovo srce i dušu od samoga osnutka 1984., čine najbolji cirkuski artisti svih profila iz svih krajeva svijeta - Kanade, Amerike, Rusije, Kine, Indije... Ova trenutno najveća i najslavnija svjetska cirkusko-performerska atrakcija samu sebe opisuje kao kombinaciju cirkuske i ulične umjetnosti. Žongleri, akrobati, klaunovi, trapezisti, pjevači, plesači, glazbenici... - i to bez premca u svojim vještinama - u raskošnim, frenetičnim i bajkovitim spektaklima već godinama oduzimaju dah publici, dovodeći je gotovo u stanje šoka i nevjerice, prkoseći gravitaciji i dovodeći u pitanje zakone fizike.

Od ulice do najvećih svjetskih dvorana

Za Cirque du Soleil često se kaže kako predstavlja svijet izvan okvira, svijet mašte, magije i kreativnosti koja nema granica. Njegovi osnivači, dva ulična artista, Guy Laliberté and Daniel Gauthier, sigurno nisu ni sanjali da će se njihova cirkuska trupa pretvoriti u jednu od najvećih, najosebujnijih i najsloženijih zabavljačkih trupa na svijetu.

Cirque du Soleil u Zagreb stiže s predstavom „Saltimbanco", koja je samo jedna od njihovih 30-ak predstava koje već desetljećima prikazuju po svijetu. „Saltimbanco" je naziv izveden iz talijanskog izraza 'saltare in banco' što znači 'skakati na klupi'. Predstava istražuje iskustvo urbanog života u bezbroj oblika: ljude iz urbanih sredina, uz njihove različitosti i sličnosti, obitelji i supkulture, užurbanost ulica i visine nebodera.

Barokna raskoš i prkošenje gravitaciji

„Saltimbanco" je tipičan show Cirque du Soleila, inspiriran urbanim tkivom metropole i njenim šarolikim stanovnicima. Odlučno barokna u svom vizualnom vokabularu, predstava kroz eklektičan niz likova vodi publiku u svijet sanjarenja, nestvarni i izmišljeni grad u kojem je različitost uzrok nade.

Svjetska premijera predstave „Saltimbanco" održana je u Montrealu 1992. sa 36 vrhunskih akrobata. Za vrijeme 14 godina rada ispod cirkuskog šatora, predstava je obišla 75 zemalja na pet kontinenata i oduševila više od 9 milijuna ljudi diljem svijeta. Danas ima preko 50 izvođača iz 20 različitih zemalja. Umjetnici koji su dio predstave svakodnevno prolaze umjetničke treninge, treninge spretnosti i koordinacije, na sebi nose ručno rađene kostime koji im pristaju bolje od vlastite kože. Svaka predstava nosi društvenu poruku, postavlja pitanja i daje rješenja na svoj neobičan, 'uvrnuti' način.

cirque du soleil, saltimbanco

Prije tri godine, 2007., predstava je rekonfigurirana i prilagođena za nova mjesta održavanja - za velike arene. Izvanredna glazba i bajkoviti glas pjevačice prate 9 složenih akrobatskih točaka koje gledateljima ostavljaju srce u peti. Akrobati pokazuju nevjerojatnu snagu, fleksibilnost, ravnotežu i unutarnji mir. Tako ćete vidjeti dvostruki trapez, piramidu napravljenu od ljudskih tijela, nevjerojatno opiranje gravitaciji na kineskim štapovima, nadljudsku snagu i još mnogo toga.

Turneja koja nosi preko 180 tona opreme, sa sobom dovodi i 80 tehničara koji se brinu za opremu i za sigurnost samih akrobata, jer s obzirom da se radi o iznimno opasnim točkama, show tehnički mora biti izveden besprijekorno.

Raspored predstava:

Četvrtak, 18.11.2010.,19h
Petak, 19.11.2010., 19h
Subota , 20.11.2010., 15h i 19h
Nedjelja, 21.11.2010., 16h

Ulaznice za ovaj najfascinantniji cirkus na svijetu limitirane su na 5000 sjedećih mjesta zbog nevjerojatno velike pozornice koja zauzima skoro cijeli parter, a cijene su:

VIP loža: 700 kuna
Sjedenje 1. kategorije: 500 kuna
Sjedenje 2. kategorije: 400 kuna
Sjedenje 3. kategorije: 300 kuna
Sjedenje 4. kategorije: 250 kuna

Ulaznice možete kupiti na svim ovlaštenim prodajnim mjestima Eventima te preko službene stranice Eventim.hr.

Pogledajte scene iz predstave "Saltimbanco":

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.