Iako djela svjetskih filozofa možda nisu prva na popisu naše ljetne literature, knjiga Nadežde Čačinovič svakako bi to mogla biti. Najbolje i najljepše iz svijeta pametne riječi donosi nam upravo njen izbor pedeset kratkih filozofskih poglavlja

nadezda_zasto_citati_filozofeKnjiga Zašto čitati filozofe - u pedeset kratkih poglavlja, kako kaže filozofkinja Nadežda Čačinovič u uvodu, nije sažeta povijest filozofije, već naslov valja shvatiti doslovno.

U knjizi se, dakle, od autora do autora, u više-manje kronologijskom nizu (od Platona i Aristotela, preko Marka Aurelija, Augustina, Tome Akvinskoga, potom Kanta, Schellinga, Hegela i Marxa, sve do Simone de Beauvoir, Foucaulta, Habermasa, Derride, Rortyja i mnogih drugih), nabrajaju razlozi zašto bi se neko njihovo djelo čitalo, a da za to ne postoji izvanjska prinuda pa čak ni prinuda pokazivanja obrazovanosti mimo školskih i sveučilišnih provjera.

Knjiga će možda nekome omogućiti da govori o djelima koja nije pročitao. No možda je već želja da se o nekoj knjizi govori prvi korak do toga da se ona doista i čita.

Ipak, postoji paradoks: da bi se klasici još uvijek čitali, treba nadići vrstu mišljenja koja ih proglašava klasicima. Mora ih se čitati bez strahopoštovanja.

Zato provjerite što znate o Platonovoj Državi, Augustinovim Ispovijestima, Pascalovim Mislima, Kantovoj Kritici čistoga uma, Nietzscheovu Zaratustri, Jaspersovoj Filozofiji, Drugom spolu Simone de Beauvoir ili Foucaultovu djelu Riječi i stvari. Uostalom, puno je knjiga koje bi trebalo čitati, a ovdje su izloženi razlozi za čitanje filozofskih djela.

 

 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.