Provjerite tko dobiva kontroverzni roman egipatskog autora Youssefa Ziedana - „Azazel" - koji je osvojio međunarodnu nagradu za arapsku književnost, nazvanu "Arapski Booker". Napeta priča vodi čitatelja u razdoblje rane povijesti kršćanstva, a knjigu nerijetko uspoređuju sa slavnim „Da Vincijevim kodom" Dana Browna

azazel, youssef ziedanTri čitateljice koje na poklon od Naklade Ljevak i Femine.hr dobivaju hit-roman Youssefa Ziedana - „Azazel", su:

ANA ZAJEC ŽUTIć, ZAGREB

KRISTINA TOMAKIć, SLAVONSKI BROD

MARIJA RAšIć, DONJI MIHOLJAC

Youssef Ziedan priču „Azazela" smjestio je u Egipat i Siriju, u 5. stoljeće poslije Krista, a bavi se ključnim periodom u povijesti kršćanstva - razdobljem nakon što je Rimsko carstvo prihvatilo „novu" religiju.

Proglašen, od strane Koptske crkve „arapskom verzijom Da Vincijevog koda", a od strane autora Youssefa Ziedana „filozofskim romanom napisanim krvlju, znojem i suzama", roman „Azazel" je potaknuo kontroverze u arapskom svijetu, ali i „isprovocirao" usporedbe sa slavnim „Da Vincijevim kodom" Dana Browna (iako autor oštro osporava tu usporedbu). „Azazel" je 54. Ziedanova knjiga - vrhunac njegova književnog stvaralaštva - roman koji sintetizira piščev akademski rad o islamskoj filozofiji, povijesti i medicini kao i njegov kulturni doprinos u ulozi direktora Centra za manuskripte Aleksandrijske biblioteke. Ziedan je u svakom slučaju senzibilizirao kulturnu javnost, privlačeći joj pažnju na izuzetno vrijednu i zanimljivu, no izvan arapskog svijeta, nedovoljno poznatu književnost.

O autoru: Youssef Ziedan je egipatski znanstvenik čija su specijalnost arapski i islamski studiji. Direktor je Centra za manuskripte Aleksandrijske biblioteke. Angažiran je kao stručni savjetnik za očuvanje arapskog kulturnog nasljeđa u različitim međunarodnim organizacijama, popust UNESCO-a, ESCWA i Arapske lige. Ziedan je ujedno pokretač brojnih projekata s ciljem očuvanja arapske književne baštine.

S arapskoga preveo Daniel Bučan
Cijena: 139 kn

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.