U izdanju Mozaika knjiga na police knjižara napokon je stigao dugo iščekivani prvijenac "Podmornica" Joe Dunthornea. Uz dobre reakcije čitatelja i kritike, autor je dobio nagradu Curtis Brown te je roman preveden na desetak jezika

podmornica, joe dunthorne

Kroz niz zgoda i nezgoda glavnog junaka Olivera Tatea kojeg autor tako stvarno opisuje nasmijat ćete se do suza. Ovaj roman ekraniziran je prije tri godine, a prikazivao se i u Hrvatskoj.

Istodobno samouki sociolog, špijun u zbunjujućem svijetu odraslih i emocionalni istraživač na hormonalni pogon, Oliver Tate pokušava nečujno i nezamjetno ploviti mutnim i jedinstveno opasnim vodama adolescencije. Njegovi ciljevi? Otkriti tajne braka svojih roditelja – koji je na klimavim nogama, razriješiti misterij privlačne i podjednako čudne razredne kolegice Jordane Bevan, te shvatiti kako se i gdje on sam uklapa među ta tajanstvena i zbunjujuća bića u svojoj orbiti. Dok se trudi, slomljena srca, spriječiti potonuće bračnog broda svojih roditelja, izgubiti nevinost i ploviti tjesnacima sreće, Oliver, prije svega, želi ostati normalno ljudsko biće. Što mu je činiti? Balansirajući na tankom rubu nevinosti i iskustva, Oliver Tate odluči zanemariti torpeda oko sebe i, poput podmornice, zaroniti u dubine.

O autoru: Joe Dunthorne rođen je i odrastao u Swanseaju. Njegov prvijenac "Podmornica" dobio je nagradu Curtis Brown, a preveden je na desetak jezika. Objavio je roman "Prepuštanje" i jedan pjesnički pamflet, a pripovijetke, pjesme i novinarski članci objavljeni su mu u novinama i časopisima: Guardian, Independent, Financial Times, Sunday Times, Vice i Poetry Review. Živi u Londonu.

„Sjajno... pravi užitak za smijeh naglas. Najbritkiji, najsmješniji, najnepristojniji opis odrastanja jednog tinejdžera još od Lovca u zitu... Vraća (nas) u vrijeme kad se ono obično tako često činilo neobičnim i iznimnim." – The Independent

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.