Nakon dugogodišnje stanke, Tobias Wolff, jedan od najboljih američkih pripovjedača, objavljuje novu zbirku priča i to impozantnu - deset moćnih, novih priča koje, uz dvadeset i dvije iz reda klasika, ponovno ukazuju na spisateljsko umijeće izvan kategorija

naša priča počinje, tobias wolff

Tri čitateljice koje na poklon dobivaju ovu prekrasnu zbirku pripovjedaka jednog od najvećih američkih pripovjedača, su:

MELITA HORVAT, ŠIBENIK

NATAšA NARANčIć, VUKOVAR

KATA BUZATOVIć, SLAVONSKI BROD

Tobias Wolff stara otkrića miješa s novima - on piše o iščekivanju prave prilike, o proživljavanju prve ljubavi, o pokopu vlastite majke - o iskustvima različitih likova i raznovrsnim okolnostima, istodobno svakodnevnim i izuzetnim: umirovljena pripadnica marinaca upisuje se na koledž dok joj je sin na obuci za Irak; odvjetnik dobiva mučnu izjavu pod prisegom, Amerikanac u Rimu progledava kroz prste Romu koji ga je okrao.

Wolffove priče nas navode na prepoznavanje onih aspekata koje sebi samima najteže priznajemo: našu sebičnost, oholost, kukavičluk, no, on također pripovijeda o našim mogućnostima samospoznaje i suosjećajnosti i o znanju koje proizlazi iz dugogodišnje poštene introspekcije, iz želje za davanjem smisla odlukama koje su oblikovale naše živote. Zbog svoje rigorozne inteligencije i dubokog i empatičkog shvaćanja humanosti uspoređuju ga s Čehovom, i Wolff  među ostalim jest taj tip pisca, ponajprije zbog svoga jednostavnog jezika i upečatljivih likova.

S engleskoga preveo: Ivica Zec

O autoru: Tobias Jonathan Ansell Wolff (1945.) američki je prozni pisac, urednik i sveučilišni profesor. Proslavio se kao pisac kratkih priča koje su objavljene u knjigama In the Garden of the North American Martyrs (1981.), Back in the World (1985.) i The Night in Question (1997). Također, napisao je nekoliko novela, romana i autobiografskih knjiga među kojima je najpoznatija memoarska knjiga This Boy's Life (1989.), prema čijim motivima je 1993. godine snimljen istoimeni film s Leonardom Di Caprijem i Robertom De Nirom u glavnim ulogama. Među priznanjima koje je Tobias Wolff dobio ističu se PEN/Malamudova nagrada i nagrada Rea, obje za izvrsnost na području kratke priče, književna nagrada Los Angeles Timesa, kao i PEN/Faulknerova nagrada te The Story Prize novih i odabranih priča Naša priča počinje. Tobias Wolff živi u sjevernoj Kaliforniji i predaje na sveučilištu Stanford.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.