Predstojeći dani u znaku su plesa - od 24. svibnja do 5. lipnja održava se jedan od najvažnijih plesnih festivala u regiji, 27. Tjedan suvremenog plesa. Ono što jedva čekamo jesu zgodni dečki - mišićavi i vrhunski plesači belgijske plesne skupine Thor, sa senzacijom sezone - predstavom "To The Ones I Love"

compagnie thor, to the ones i love

Zagreb i Rijeka, te po prvi puta Split, bit će, od 27. svibnja do 5. lipnja, domaćini 27. Tjedna suvremenog plesa, jednog od najvažnijih i najvećih plesnih festivala u regiji. Središte izuzetno bogatog festivalskog programa od ove će godine biti Zagrebački plesni centar u Ilici 10, no plesat će se i na brojnim drugim gradskim pozornicama - od Scene Travno do Zagrebačkog kazališta mladih i Gavelle.

Festivalski će program i ove godine predstaviti različite generacije i koreografe te njihove raznorodne estetike. Tematski, veliki broj ovogodišnjih predstava karakteriziraju teme ljubavi i žudnje, i to u izvedbi vrhunskih, pretežno muških ansambala.

Zgodni rasplesani dečki

Upravo to značajke su jedne od najvećih atrakcija festivala, koja se očekuje s posebnim nestrpljenjem. Riječ je o gostovanju belgijske Compagnie Thor s predstavom "To The Ones I Love", koju su kritičari već proglasili jednom od najvećih senzacija sezone. Koreograf Thiery Smiths odlučio se, naime, u slavljeničkoj, 20. sezoni, za radikalan povratak čistom, visokoestetiziranom plesu u izvedbi 9 plesača afričkog podrijetla, i to uz remiksiranu - Bachovu glazbu. Prva izvedba ove plesne poslastice na TSP-u je 29. svibnja u zagrebačkom ZeKaeM-u.

compagnie thor, to the ones i love

Festival će i zatvoriti skupina muških plesača, i to pod vodstvom legenardnog kanadskog koreografa Daniela Léveilléa, a koja u Zagreb stiže nakon posebnog gostovanja na Venecijanskom biennalu. Ljubimac zagrebačke publike i dalje ne odustaje od istraživanja koreografskih mogućnosti golog tijela, a ovaj put stiže sa čak dva naslova: "Posvećenjem proljeća" te "Amour, acide et noix".

I još - stare legende i nova imena

Dvije predstave u programu Tjedna ima i jedna od najvećih zvijezda izraelske, ali i međunarodne scene, dobitnica njujorške nagrade Bessie, Yasmeen Godder, dok će pak američku scenu predstavljati, po New York Timesu jedno od najvećih otkrića posljednjih godina, Trajal Harrel, europskoj publici poznat i kao umjetnički voditelj programa danceWeb bečkog Impulstanz festivala. Na Tjedan se nakon punih 19 godina vraćaju legendarna kreatorica koreodrame, Nada Kokotović (sa predstavom po tekstu austrijskog književnog enfant terriblea, Petera Handkea), ali i španjolske zvijezde, ansambl Lanònima Imperial, čiju predstavu "Variacions Al·leluia", kritičari nazivaju "rasplesanom džepnom rock and roll operom". 

Od novih imena, na programu će se naći slovačko otkriće sezone, Les SlovaKs, potom vodeće mlade brazilske i portugalske autorice, Astrid Toledo i Sonia Baptista, dok će jake regionalne koregrafske snage u sklopu europskog projekta Beyond Front@ između inih zastupati Miloš Sofrenović, Iskra Šukarova i Dejan Srhoj.

Napomena: ulaznice za sve predstave u prodaji su u Zagrebačkom plesnom centru, u Ilici 10, dok se ulaznice za izvedbe u Rijeci i Splitu mogu nabaviti sat vremena prije izvedbi na blagajnama HKD Sušak i Gradskog kazališta lutaka.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.