Premijera spektakularne predstave Zagrebačkog plesnog ansambla, UTF-8, u koreografiji velikog izraelskog koreografa Sahara Azimija, bit će održana na sceni Istra, u ZeKaeM-u, 15. rujna u 20 sati

predstava utf 8, sahara azimija

Zagrebački plesni ansambl nakon zapaženog uspjeha ostvarenog na Plesnom festivalu u Karmielu, u Izraelu, otvara kazališnu sezonu 2009/2010, velikom ansambl predstavom suvremenog plesa. Ovo će biti prva premijera u novoj sezoni i prva zagrebačka premijera uopće.

Gostovanje koreografa Sahara Azimija i sama ideja predstave, posljedica su dugogodišnje suradnje ZPA-a s izraelskom plesnom scenom. Tako je ostvareno i partnerstvo sa Suzanne Dellal Centrom, najvažnijim plesnim centrom u Tel Avivu. Zagrebački plesni ansambl već dugi niz godina njeguje internacionalizaciju plesa u Hrvatskoj, pa je tako plesač/gost u predstavi UTF-8, Francuz Benjamin Bac.

Kako sačuvati "kod" uma i tijela?

Predstava UTF-8 donosi viđenje kompjutorskog unikoda u plesnom pokretu, plesnim oblicima i stilovima. Koreograf Sahar Azimi osim velikog fizičkog izazova, pred plesače postavlja i izazov pitanja i zadataka. Pokušava zaobići ustaljene „kodove" kako bi pobijedili stalno kopiranje „koda/pokreta" kojem smo već dali svoje tumačenje.

Upozorava nas na posljedice reduciranja, pojednostavljenja i ukalupljenosti, te gubljenja identiteta i posebnosti kao jedinke, želeći sačuvati „kod" uma i tijela. UTF-8 nijemo će progovoriti o sve većem problemu današnjice - opstanku individualizma usred općeg unificiranja.

Fascinantan i svestran umjetnik

Sahar Azimi, plesač, pjevač i koreograf - jedan od najcjenjenijih koreografa u Izraelu - ima doista fascinantan umjetnički put. Započeo je svoju plesačku karijeru kao Bat Shevin plesač, te je od tada bio član nekih od najznačajnijih plesnih kompanija; Inbal Dance Theater, Koldemmama Dance Co, Bat Sheva Ensemble, Barak Marshals Dance Co. te Clipa Theater. Azimi je također radio u poznatom Noa Dar Dance Theater. Kao profesionalni koreograf, potpisao je zavidan broj plesnih produkcija u različitim zemljama i na raznim festivalima, osvojivši čitav niz strukovnih nagrada i stipendija. Kao koreografa ga odlikuje fizička žestina i pobuna protiv pojednostavljenja te, kako sam Azimi ističe, izazivanje samoga sebe na krajnji autorski rizik.

sahar azimiTakođer, ovaj veliki umjetnik ima poseban odnos s glazbenim aspektom koreografije kojeg dodaje na samom kraju, tj. glazbu dodaje pokretu i prostoru, a ne pokret i prostor glazbi. Često suprotstavlja divlji i agresivni pokret veoma blagoj i ritmičnoj glazbi. Azimi je radio u mnogim svjetski poznatim plesnim institucijama - kao umjetnički direktor ansambla Akademije za glazbu i ples u Jeruzalemu te kao voditelj plesnog odsjeka u organizaciji "Matan", držao je radionice suvremenog plesa na spomenutoj jeruzalemskoj akademiji, podučavao plesnim tehnikama i kompoziciji u ljetnoj školi za profesionalne plesače Tseh u Moskvi, svojem znanju podučavao na školama i platformama u Beogradu, Parizu, Lausanne, Firenci... Sahar je radio i na predstavi Kfar of Arim kao njegovatelj za autistične od 1999. to 2001. godine.

Njegovu predstavu UTF-8 izvode plesači: Ognjen Vučinić, Sara Barbieri, Darija Doždor, Petra Hrašćanec Herceg, Maša Kolar, Aleksandra Mišić Petra Chelfi, Benjamin Bac (Fr.)

Asistent koreografa je Elad Schechter, kostimografkinja je Emina Tataragić, za dizajn svjetla je zaslužan Aleksandar Čavlek, a glazbu potpisuje Didi Erez..

Umjetničko vodstvo i produkcija: Snježana Abramović Milković

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.