Mlada umjetnica Aleksandra Orlić pjesnikinja je riječi i slike. Bilo da čitate njenu poeziju ili gledate njene fotografije, osjećate iskrenu, suptilnu i ženstvenu melankoliju koja je, u posvemašnjoj hiperprodukciji vulgarne, agresivne i šokantne umjetnosti (ili prije pseudo-umjetnosti), tako rijetka i tako vrijedna

aleksandra orlicPlavetnilo je nešto što povezujemo s ljetom i zato ne oklijevajte svoje ljetne dane, osim mora i neba, okupati s još malo plavih nijansi - onih oku vidljivih, ali i onih emocionalnih. Pogledajte izložbu fotografija Blue(s) mlade umjetnice - pjesnikinje, fotografkinje, novinarke i urednice - Aleksandre Orlić u Muzejsko-galerijskom prostoru Kula Veli Lošinj, u Lošinjskom muzeju, od 21. lipnja do 1. kolovoza.

Posvuda je Big Blue

Aleksandra Orlić je Lošinjanka sa Zagrebačkom adresom, žena s mora, koja veliko plavetnilo svoga djetinjstva provedenog na Lošinju nosi sa sobom na sve strane svijeta, pretačući ga u riječi i fotografije. „Bilo da snimam noćne scene na brodovima koji plove Temzom, Seinom, brodove u hamburškoj luci ili naprosto neke prizore po šoping centrima i parkiralištima, pariške izloge koji se zrcale u lokvama poslije kiše, sve me uvijek podsjeća na morske krajolike, gibanje valova, treperenje sunca na vodi i mediteransko sunce.", kaže Aleksandra govoreći o svojim fotografijama.

No njezin Blue(s) nije samo to, simbolika mora i plavetnila, već mnogo više - senzualno i senzibilno stanje svijesti koje je svojim melankoličnim i sjetnim vibracijama tako blisko svakoj ženi. Aleksandra Orlić pjesnikinja je riječi i slike. Bilo da čitate njenu poeziju ili gledate njene fotografije, osjećate iskrenu, suptilnu i ženstvenu melankoliju koja je, u posvemašnjoj hiperprodukciji vulgarne, agresivne i šokantne umjetnosti (ili prije pseudo-umjetnosti), tako rijetka i tako vrijedna.

Plavetnilo, vodene i staklene površine, odbljeske sunca - sve to Aleksandra niže u dinamične triptihe, svojevrsne foto-frizove, u kojima se tri spojene fotografije pretaču jedna u drugu bez jasnih granica. Iako njihova sanjiva i sjetna atmosfera odiše ljepotom i smirenošću, njihov blue(s) ipak ostavlja mjesta treperenju - vizualnom i emocionalnom.

aleksandra orlic, blues

O autorici: Lošinjanka rodom i senzibilitetom, Aleksandra Orlić završila je studij povijesti umjetnosti i njemačkog jezika na Filozofskom fakultetu. Nakon studija ostaje živjeti u Zagrebu, gdje trenutno radi u časopisu „Gala Style" kao zamjenica glavne urednice. Fotografijom se bavi već dulji niz godina, kao i pisanjem poezije (2004. objavljena joj je zbirka poezije „U mjerilu 1:100 000"). Fotografije su joj objavljene u više časopisa („Quorum", „Metro", „Zarez", „Tema") i na naslovnicama knjiga izdavačke kuće Meandar iz Zagreba. Već na svojoj prvoj samostalnoj izložbi fotografija „Ptice na žici", održanoj u Klubu „Gjuro" u Zagrebu 1999. godine, iskazuje osobni stil sklon osebujnom fragmentiranju oblika na plavoj pozadini.

aleksandra orlic, blues

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.