Slavni nizozemski fotograf i redatelj Anton Corbijn, nakon velikog uspjeha svog dugometražnog filmskog prvijenca „Control", biopica o slavnom frontmenu grupe Joy Division Ianu Curtisu, vraća se na veliko platno filmom „Amerikanac", intrigantnim trilerom, profinjene estetike, u kojem glavnu ulogu igra George Clooney, privlačniji i zgodniji no ikad

george clooney, amerikanac
George Clooney u Corbijnovom novom filmu "Amerikanac" igra plaćenog ubojicu Jacka, koji u malom talijanskom gradiću pokušava izgraditi novi život, no demoni prošlosti ne puštaju ga na miru

Mnogima je rad kultnog nizozemskog fotografa i redatelja Antona Corbijna dobro poznat, iako niti ne znaju da je upravo on autor fotografija ili video spotova koje su vidjeli nebrojeno puta u životu. Corbijn je radio vizuale i dizajnirao naslovnice CD-a slavnih bendova i glazbenika poput Toma Waitsa, Nicka Cavea, Rolling Stonesa, U2-a, Metallice... Radio je video-spotove za Depeche Mode, Nirvanu, Johnnyja Casha... Bilo je nekako očekivano da Corbijn, svoje znanje i iskustvo u jednom trenutku prenese i na veliko platno.

Mračna rock zvijezda i samotni plaćeni ubojica

Njegov prvi dugometražni filmski prvijenac bio je „Control" (2007.), biografski film o slavnom frontmanu grupe Joy Division Ianu Curtisu, temeljen na knjizi „Touching From A Distance", koju je napisala Curtisova udovica, nakon što je Curtis s 24 godine počinio samoubojstvo. Potaknut velikim uspjehom filma „Control", Corbijn se vrlo brzo bacio na novi filmski projekt, ali je namjerno tražio nešto potpuno različito od priče o mračnoj rock zvijezdi.

„Počeo sam iščitavati scenarije za trilere i zainteresirala me tema o čovjeku osamljeniku koji nastoji pronaći iskupljenje grijeha, zanitrigirala me napetost i romansa. No uvidio sam ne samo napetost nego i promišljenost cijele priče. Moja je karijera preko 35 godina bila ona fotografa portretista; film je za mene bio novo iskustvo. Još se tu tražim. Povlačim paralelu između 'Controla' i 'Amerikanca' zbog toga što oba polaze od ideje promjene života - kako možeš postati dobar ako si dugo vremena radio pogrešne stvari ? Mogu li se nadići stvari koje te definiraju?", objašnjava Corbijn i dodaje: „Estetika, priča i moralna potka filma oduvijek su me privlačili u vesternima. Iako 'Amerikanac' nije vestern, ipak je strukturiran poput filmova tog žanra - stranac dolazi u mali grad i povezuje se s grupom ljudi, no prošlost ga sustiže..."

sam riley kao ian curtis u corbijnovom filmu control
Mladi britanski glumac Sam Riley utjelovio je Iana Curtisa, frontmana grupe Joy Division, u Corbijnovom dugometražnom filmskom prvijencu "Control"

Kao glavnoga glumca Corbijn je odabrao Georgea Clooneyja. „To je karakter kakvog Clooney do sada nije igrao, uvijek je zanimljivo kada glumac pronađe novi izazov. On je sjajan u 'pričalačkim' ulogama, no ovo je uloga bez puno riječi, uloga šutljivca koji je uvijek u stanju određene tenzije...", zaključuje Corbijn.

Film je sniman u talijanskom gradiću Sulmoni, trgovačkom mjestu okruženom planinama, s centralnim trgom iz 17. stoljeća koji dominira. Stanovnici gradića s veseljem su dočekali snimanje filma, a mnogi se kao slučajni prolaznici pojavljuju u filmu.

No, o čemu se u filmu zapravo radi? Priča prati Jacka, plaćenog ubojicu, koji je vrhunski majstor svog zanata. Kada mu posao u Švedskoj neslavno završi on odluči da će njegov sljedeći zadatak biti ujedno i posljednji. Jack odlazi u Italiju gdje se smjesti u malom gradu dok čeka novi zadatak. Čekajući, on će pronaći svoj novi život, sprijateljiti se sa svećenikom Benedettom te se zaljubiti u lokalnu mještanku Claru. Ipak živeći takozvanim normalnim životom Jack pomalo izaziva sudbinu...

„Amerikanac" u domaća kina stiže 21. listopada.

Pogledajte trailer:

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.