Nakon dugogodišnje disperzije po različitim zagrebačkim scenskim prostorima, od ove se godine Eurokaz sabire u visokofunkcionalnu dvoranu Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti. Njegov međunarodni program početkom lipnja dovodi šest vrhunskih svjetskih projekata iz Japana, Kanade, Italije, Slovenije, Belgije i Francuske

eurokaz 2010

Od 2. do 27. lipnja zaljubljenici u kazalište moći će na Eurokazu vidjeti gostovanja nekih od najzanimljivijih modernih svjetskih teatarskih produkcija. S jakim naglaskom na multimedijalnost, glazbu i vizualnost.

Najavljujući ovogodišnji središnji programa Festivala, njegova umjetnička direktorica Gordana Vnuk istaknula je: „Programski, ovogodišnji se Eurokaz, početkom lipnja, otvara revijom vlastitih produkcija, a slijede gostovanja šest vrhunskih svjetskih projekata iz Japana, Kanade, Italije, Slovenije, Belgije i Francuske. Eurokazova je želja maksimalno zaigrati i predstaviti novi kazališni prostor, kojemu treba dati kontekst na način umjetničke suvremenosti, a koju MSU i Eurokaz, svaki na svoj način, dugi niz godina razvijaju."

Neke od kompanija koje će se predstaviti na ovogodišnjem Festivalu hrvatska je publika već imala prilike vidjeti, poput kompanije Via Negativa i CIE111, zatim koreografkinje Louise Lecavalier (na Tjednu suvremenog plesa 2007.) te belgijske kompanije Needcompany i talijanske Santasangre

marionetsko kazaliste youkizaNajveće zanimanje stoga će vjerojatno pobuditi Marionetsko kazalište Youkiza iz Japana, koje u Hrvatsku dolazi po prvi puta. To je najstariji japanski i ugledni svjetski lutkarski teatar koji je do savršenstva razvio tehniku bunraku lutke. U novije vrijeme osuvremenjuju repertoar predstavama koje nastaju u suradnji s europskim redateljima.

Jedan od njih, Frédéric Fisbach, postavio je tekst singapurskog pisca Kuo Pao Kuna „Potomci uškopljenog admirala", koji će svoju europsku premijeru imati upravo u Zagrebu. Priča je to o najpoznatijem kineskom pomorcu i istraživaču, ali i čovjeku našeg doba, kojeg ova drama gura na prag suvremenosti.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.