Šesnaestogodišnja se Tris nalazi pred strašnim izborom jer se ne uklapa u podijeljeno društvo kojemu se svi moraju pokoriti. Stoga Tris kreće u pustolovinu kako bi doznala kamo doista pripada. Zaprepaštena surovošću života, ona ne može vjerovati nikome. Pa ipak, upoznat će privlačnog mladića koji se istovremeno doima i prijeteći i zaštitnički. Najteži je izbor tek iščekuje...

veronica roth, različita

Dvije čitateljice koje na poklon od Femine.hr i Naklade Ljevak dobivaju bestseler Veronice Roth "Različita", su:

IVANA KURIBAK, ZAGREB

MELITA HORVAT, SIBENIK

Roman Veronice Roth "Različita" kompleksna je priča o šesnaestogodišnjakinji koja je prisiljena izabrati između tipične i sebične obitelji te avanturističke i neizvjesne budućnosti. Beatrice „Tris" Prior živi u Chicagu koji se raspada, grad je podijeljen na pet frakcija, u skladu s uvjerenjima i strastima. No, Tris se suočava sa svojim najdubljim strahovima kad otkrije da je Različita i da je stoga meta opasnih lidera. Paralelno se upušta u romantičnu i nasilnu vezu s instruktorom, a roman se pretvara u nepredvidljivu i neizbježnu avanturu. "Različita" je distopijski triler nabijen napetim odlukama, melodramatskim izdajstvima, neočekivanim posljedicama i neobičnom ljubavnom pričom.

O autorici: Veronica Roth, spisateljica koja ima samo 22 godine i koja je studirala kreativno pisanje na Northwestern University, nastupila je vrlo uspješno s ovim romanom koji je postao jedan od najvećih bestselera u 2011. godini.

Pročitajte prvo poglavlje romana:

U mojoj kući postoji zrcalo. Nalazi se iza klizne ploče u hodniku na katu. Naša frakcija dopušta mi da ispred njega stojim drugoga dana svakog trećeg mjeseca, kad mi majka reže kosu. Sjedim na stolcu, dok moja majka iza mene stoji i reže. Uvojci na pod padaju u plavi prsten bez sjaja. Čim obavi posao, kosu mi uklanja s lica i uvrće je u čvor. Zamjećujem koliko se doima smirenom i koliko je usredotočena. Dobro je uvježbala umijeće gubitka same sebe. Ne mogu to reći i za sebe.

Dok ne obraća pozornost, kradom pogledavam vlastiti odraz – ne iz taštine, nego iz znatiželje. U tri se mjeseca mnogo toga može dogoditi s nečijim izgledom. U svom odrazu vidim usko lice, široke, oble oči i dug, uzak nos – još uvijek izgledam poput malene djevojčice, premda sam prije nekoliko mjeseci navršila šesnaest godina. Druge frakcije slave rođendane, ali mi ne. Bilo bi to preveliko udovoljavanje samome sebi.

- Evo - kaže majka pričvrstivši kosu svezanu u čvor. Njezin se pogled u zrcalu susreće s mojim. Prekasno je da odvratim pogled, no umjesto da me ukori, ona se smiješi našem odrazu. Malo se mrštim. Zašto me nije ukorila zato što sam zurila u sebe?

- Danas je, dakle, taj dan - kaže.

- Da - odgovaram.

- Jesi li nervozna?

Kratko zurim u vlastite oči. Danas je dan testiranja sposobnosti zahvaljujući kojemu ću doznati kojoj od pet frakcija pripadam. A sutra ću, na Ceremoniji izbora, odlučiti kojoj ću frakciji pristupiti; odlučit ću kako ću provesti ostatak života; odlučit ću hoću li ostati sa svojom obitelji ili je napustiti.

- Ne - kažem. – Ti testovi ne moraju utjecati na naš izbor.

- Točno - smiješi se. – Pođimo na doručak.

- Hvala ti. Što si mi odrezala kosu.

Ljubi mi obraz i povlači ploču preko zrcala. Mislim da bi moja majka mogla biti lijepa, u drukčijem svijetu. Tijelo joj je tanano ispod sive halje. Ima visoke lične kosti i duge trepavice, a kad je navečer raspusti, kosa joj u valovima pada preko ramena. No svoju ljepotu mora skrivati u Nijekanju.

Zajedno idemo do kuhinje. U jutra kad moj brat priprema doručak, kad me otac dok čita novine pogladi po glavi, a majka pjevuši dok čisti stol – tih jutara osjećam najveću krivnju zbog želje da ih napustim.

* * *

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.