Briljantan drugi roman Zoë Ferraris (koji su ugledni časopisi Publisher's Weekly i Booklist ocijenili najvišim ocjenama), ponovo se događa u Saudijskoj Arabiji i ima iste glavne likove - pustinjskog vodiča Najira Sharqija i forenzičarku Katju Hijazi - baš kao i prvi slavni roman ove autorice, "U potrazi za Nouf"

zoe ferraris, grad velova

Dva čitatelja koje na poklon od Naklade Ljevak i Femine.hr dobivaju bestseler Zoë Ferraris "Grad velova", su:

INES MATIJAšEVIć, NOVA GRADIšKA

MATEJA PUHOVIć, ZAGREB

Od žena u Saudijskoj Arabiji očekuje se da vode miran i samozatajan život u skladu s islamskim zakonima i tradicijom. Ali Katja Hijazi, jedna od svega nekoliko žena zaposlenih u Odjelu za ubojstva u Jeddi, odlučna je u svojem nastojanju da poslu koji obavlja prida istinski smisao. Kada na plaži u Jeddi ribar slučajno pronađe brutalno pretučeno mrtvo tijelo mlade žene policijski detektivi spremni su na brzinu zaključiti slučaj, proglašavajući ga još jednim neriješenim ubojstvom. Takav je ishod zabrinjavajuće učestao u gradu gdje veo kojeg propisuje konzervativni islam čini žene jednako anonimnima za života kao što policija nastoji postupati prema ženskim žrtvama ubojstava. Ako je riječ o još jednoj sluškinji koju je ubio njezin poslodavac, procesuiranje krivca bit će praktički nemoguće.

Jedino je Katja uvjerena da je žrtvu moguće identificirati i pronaći njezina ubojicu. Ona se obraća svojem prijatelju Najiru za pomoć i uskoro otkriva da je ubijena djevojka mlada autorica dokumentarnih filmova Leila, koja je svojim kontroverznim dokumentarcima stekla brojne neprijatelje.

Uz pomoć pronađenog dokumentarnog materijala koji je snimila žrtva, Katja i Najir počinju razotkrivati misterij ubojstva suočavajući se pritom s mračnom stranom života u Jeddi koju je Leila nastojala razotkriti: podzemnim svijetom prostitucije, nasiljem, eksploatacijom i ostalim ljubomorno čuvanim tajnama.Tijekom istrage oni sklapaju neočekivano savezništvo s Amerikankom čiji je muž, američki građevinski inženjer u Jeddi, nestao nakon kratke avanture s Leilom.

"Grad velova" nije samo vrhunski napisan krimić, nego i sjajan prikaz kulture i običaja sredine u kojoj se priča događa. Gotovo svi su čuli potresne priče o tretmanu žena u Saudijskoj Arabiji, no ovaj roman se odmiče od stereotipa i fokusira na realistične likove.

O autorici: Zoë Ferraris rođena je prije 40 godina u Oklahomi, a u Saudijsku Arabiju došla je 1990-ih, nakon Prvog zaljevskog rata, kako bi ondje živjela sa svojim tadašnjim mužem i njegovom obitelji - beduinima saudijsko-palestinskih korijena koji ne dopuštaju da se u njihov način života uvuku zapadnjački utjecaji.  Zoë Ferraris diplomirala je na sveučilištu Columbia a za svoj prvi roman "Potraga za Nouf" osvojila je prvu nagradu u kategoriji kriminalističkih romana dodijeljenu na Konvenciji pisaca u Santa Barbari. Ferraris danas živi u San Franciscu sa svojom kćeri i pobire još veće pohvale za svoj drugi roman "Grad velova" - svojevrsni nastavak "Potrage za Nouf" s glavnim junacima Katjom Hijazi i Najirom Sharqijem.

Prevela: Petra Brnardić

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.