Izdavačka kuća V.B.Z. u Hrvatskoj je objavila roman o Tesli «Izum svega ostaloga» američke spisateljice Samanthe Hunt, koji je ušao u aktualan najuži izbor za uglednu nagradu Orange

samantha huntIzdavačka kuća V.B.Z. u Hrvatskoj je objavila roman «Izum svega ostaloga» američke spisateljice Samanthe Hunt koji je ušao u aktualan najuži izbor za uglednu nagradu Orange. Najuži izbor (tzv. shortlist) od 6 romana objavljen je na Londonskom sajmu knjiga 21. travnja 2009.

Uspjeh nominacije romana Samanthe Hunt još je i veći s obzirom da je iz konkurencije za ovogodišnji Orange Prize ispala čak i dobitnica Nobelove nagrade za književnost Toni Morrison s romanom «A Mercy» koji je bio u širem izboru od 20 romana. Orange Prize jedina je godišnja nagrada za roman koja se dodjeljuje ženskim autorima koji pišu na engleskom jeziku.

Dobitnica nagrade bit će proglašena 3. lipnja 2009., a pripast će joj iznos od 30.000 funti i brončana statua "Bessie".Gotovo paralelno s prvim engleskim izdanjem (veljača, 2008.), V.B.Z. je objavio i hrvatski prijevod romana Samanthe Hunt "Izum svega ostaloga" u svibnju 2008. godine.

Roman "Izum svega ostaloga" govori o neobičnom prijateljstvu između izumitelja ekscentrika Nikole Tesle i mlade sobarice u hotelu New Yorker, u kojem je Tesla proživio zadnje dane svoga života. U ovom poetičnom romanu, mješavini melodrame, književne fantastike, znanstvene fantastike, biografije i povijesnog romana, Hunt je nastojala i uspjela uhvatiti bit Tesline osobnosti, opisavši ga kao osobu na rubu između genijalnosti i krajnje ekscentričnosti.

Čitajući roman postajemo svjedoci uspona i padova u Teslinom vizionarskom, kaotičnom, samačkom životu, kao i života u gradu New Yorku s početka 20. stoljeća koji je tada vrvio energijom i mogućnostima.

U pripremi pisanja romana «Izum svega ostaloga» Samantha Hunt tri je godine predano istraživala život Nikole Tesle. U jednom intervjuu Hunt je izjavila kako je odlučila napisati roman s Teslom kao glavnim likom jer nije mogla odoljeti nekim neobičnim detaljima iz života ovog genija - čovjeka koji je većinu svog života u SAD-u proživio u hotelskim sobama, nikad se nije ženio, a volio je, obožavao je golubove, prijateljevao s Markom Twainom, sanjao o fotografijama misli ...

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.