Slavni redatelj Sir Ridley Scott, "tata" kultnih filmova kao što su Alien i Blade Runner, filmova koji su svakako među najhvaljenijim i najutjecajnijim SF filmovima našeg doba, dao je tipični Scottovski potpis i svom novom SF spektaklu, blockbusteru Prometej, prepunom akcije, uzbuđenja, jeze i mnogo više od toga

ridley scott, prometej

Dugoočekivanim "Prometejem" Scott je kreirao fascinantnu novu mitologiju u kojoj ekipa istraživača dolazi na trag ljudskog porijekla na Zemlji, porijekla čije ih daljnje istraživanje pak vodi na uzbudljivo putovanje na svemirskom brodu Prometej do najtamnijih kutova svemira, gdje sudjeluju u strašnoj bitci za spas budućnosti ljudske rase.

Iako je prošlo trideset godina otkako je snimio film znanstvene fantastike, interes Ridleya Scotta za taj žanr nikada se nije smanjio. S obzirom da je u tom žanru snimio dva filma koji ulaze u najcjenjenije svih vremena – Alien i Blade Runner - njegov povratak je mogla potaknuti samo grandiozna ideja. "Tijekom nekoliko prošlih desetljeća snimljeno je previše akcijskih filmova, filmova s čudovištima pa i SF-ova", kaže Scott. "Tako da ključno pitanje glasi: koliko ćeš biti originalan? Razlog zbog kojeg nisam snimio SF toliko godina, osim činjenice da sam snimao druge filmove i istraživao različite žanrove, jest što nisam naišao na ništa toliko vrijedno čemu bih se mogao posvetiti sa žestinom i originalnošću. Prometej ima sve to.", zaključuje Scott.

ridley scott, prometej

Vječno pitanje – što se krije u svemiru?

Radnja filma Prometej ima svoj korijen u liku koji se nakratko pojavio u filmu Alien, i koji je naizgled zaboravljen kad je naslovno čudovište stiglo na scenu. A njegov tvorac ga je jako dobro zapamtio. "Ono što mi je ostalo još od Aliena jest njegova tajnovitost.", i nastavlja: "Tko je on? Odakle je? Koja je njegova misija? Koju tehnologiju posjeduje njegova rasa? Mislio sam da bi ta pitanja mogla biti osnova za još veće ideje.", kaže Scott.

Scott priču gradi oko ekipe znanstvenika i istraživača koji putuju svemirskim brodom "Prometej" i nalaze se ni više ni manje nego na putu da otkriju odgovore na najdublja životna pitanja. Ekspediciju vode dva briljantna mlada znanstvenika, Shaw (Noomi Rapace) i Holloway (Logan Marshall-Green) sa suprotnim motivima. Shaw je vjernica: želi upoznati "bogove" kako bi se približila svojim tradicionalnim vjerskim pogledima, dok Holloway želi raskrinkati upravu takvu vrstu duhovnosti. U svojem radu kao arheolozi otkrili su tragove na špiljskim piktogramima iz starih civilizacija diljem svijeta, pri čemu svi ukazuju na isto mjesto u dalekom svemiru, i uvjerili su korporaciju Weyland Industries da financira misiju.

U filmovima Ridleya Scotta, uključujući film Prometej, otkrića protagonista često nadilaze očekivanja. "To čini dobru dramu", kaže filmotvorac. "Naša priča kruži oko toga što bi se moglo nalaziti u svemiru i u tome je njezin najstrašniji aspekt. Vjerojatnost uvijek stvara najprofinjeniju i najopasniju dramu i priliku da sve gledatelje prestrašim do kostiju."

Snažne žene kao glavni protagonisti

prometej

Snažne žene u glavnim ulogama zaštitni su znak Ridleya Scotta: Sigourney Weaver kao Ripley u Alienu, Geena Davis i Susan Sarandon u filmu Thelma and Louise, Demi Moore u GI Jane, Eva Green u Kingdom of Heaven i Connie Nielsen u filmu Gladiator. Prometej predstavlja ne jednu, već dvije izvrsne ženske protagonistice koje nastavljaju Scottovu impresivnu tradiciju. Noomi Rapace glumi Elizabeth Shaw, znanstvenicu punu vjere i nade, koja se pretvori u ratnicu nakon što se suoči s opasnostima na svojoj destinaciji dok Charlize Theron glumi Vickers, poslovnu ženu koja predstavlja interese megakorporacije koja financira putovanje do udaljenog, kobnog svijeta.

"Noomi je kombinacija rijetke inteligencije i fizičkog izgleda", kaže Scott. "Bila je savršena u filmu The Girl with the Dragon Tattoo. Kad sam upoznao Noomi, očekivao sam oštru, čvrstu osobu; umjesto toga, Noomi je bila ljupka, draga i pametna. Znao sam da će te njezine odlike biti izvrsne za ulogu Elizabeth Shaw."

Meredith Vickers je demonstrirala značajno drugačiju vrstu moći. Direktorica tvrtke Weyland Industries na Prometeju predstavlja tajne interese korporacije. Kad je Charlize Theron prihvatila ulogu, Vickers je dobila intrigantne, nove dimenzije. Scott kaže: "Charlize i ja smo surađivali na stvaranju slojevitijeg lika. Vickers je netko koga će publika voljeti mrziti, ali ima trenutaka kad vidimo njezinu ranjivost i počinjemo shvaćati kako je postala tako pohlepna za novcem i bezdušna. To ju čini puno zanimljivijom u odnosu na Elizabeth Shaw.", zaključuje.

Uz Noomi Rapace i Charlize Theron u filmu igraju Michael Fassbender, Guy Pierce, Logan Marshall-Green...

"Prometej" u hrvatskm kinima od 7. lipnja.

 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.