Donosimo vam drugi dio reportaže o Francuskoj Polineziji - ovoga puta Damjana Domanovac, glavna urednica „Putovanja za dvoje", vodi vas u tirkizna prostranstva otoka Bora Bora i Rangiroa. Ronjenje s ražama i morskim psima te razgledavanje najljepših koraljnih grebena samo su dio avanture

bora bora, detalj bungalovaSlijetanje na Bora Boru je najfascinantniji prizor koji sam na svojim dosadašnjim putovanjima vidjela. Ni stav: razvikana jet-seterska destinacija (koji sam imala pri dolasku, a koji se vrlo brzo promijenio) nije me omeo u ovom nesvakidašnjem užitku: sve nijanse tirkizne boje obrubljene bjelinom pješčanih plaža, a u sredini vrhunci Mont Otemanua (727 m).

San ili java - tako bih mogla opisati prvi susret s Bora Borom. Neobičan aerodrom na samoj plaži ujedno je i polazište mnogobrojnih brodica prema luksuznim resortima, a sve tako dobro organizirano da se osjećate kao da su svi ovdje samo zbog vas.

Topla dobrodošlica uz nezaobilazni cvjetni vjenčić oko vrata, hladni čaj od vanilije, ručnik natopljen mirisom tiare -za osvježenje umornih putnika.

Smještaj u bungalovima na vodi, ovdje je gotovo nezaobilazno iskustvo. A kada ste smješteni u vrhunskom resortu kao što je Bora Bora Nui Resort&Spa (luxury collection)-doživljaj je potpun.

Bora Bora je poznata po vrhunskim resortima, tako možete birati između St. Regisa (trenutno je cijeli bukiran od strane Universal Studia iz L.A.-a zbog snimanja filma), Sofitela, Four Seasonsa, Pearl Beach Resorta... i mnogih drugih. Zajedničko svim resortima je da su smješteni na najboljim pozicijama na otoku, gdje je more najtirkiznije i podvodni svijet najbogatiji.

Lagunarium

Bogatstvo podmorja najlakše je upoznati u lagunarijumu, koji je za one „strašljivce" poput mene idealan za privikavanje na raznolika morska stvorenja. No, kada se oko vas okupi 20-tak raža promjera metar i više, nekoliko morskih pasa, o šarenim tropskim ribicama od pola metra da i ne govorim, strah prebrodite vrlo brzo, jer za njega nemate vremena. Nakon kupanja i ronjenja, uz platu svježeg voća i pjesmu naših domaćina, naučili smo i kako na više načina vezati pareo-nezaobilazni odjevni predmet svih Polinežana (dobro sam napisala - i muškarci nose pareo).

cvijet vanilijeIzlet na motu

Izlet od kojeg nismo očekivali previše pretvorio se u „spektakularni" doživljaj. Promatranje i kupanje s morskim psima, plivanje s ražama, potraga za mantom (i to ne u lagunarijumu, već u pravoj laguni), obilazak lagune, ronjenje na najdivnijem koraljnom grebenu i na kraju piknik na privatnom „motu" (otoku) ispunili su nas nedoživljenim emocijama.

Podmornica


Ukoliko želite uživati u neobično bogatom podmorju, a niste se odvažili zaroniti, to će vam ipak biti omogućeno ukoliko izdvojite 300-tinjak eura za podmornicu. No, ne žalite novca! Spuštanje na 40 metara ispod površine uz sam koraljni greben, nezaboravan je doživljaj. Osim u raznolikim većim i manjim ribama i ribicama, uživat ćete i u raznovrsnim koraljnim skupinama, raznobojnim školjkama, spužvama, te drugim neobičnim stanovnicima dubina.

Rangiroa: beskonačna laguna

Moj strah od dubina, definitivno je nestao na Rangiroi - sljedećem otoku koji smo posjetili. Kada me Martina iz Turističke zajednice Tahitija upitala zašto baš Rangiroa, ni sama nisam znala zašto. Možda zato što je drugačija, možda zato što u svoj pisanoj literaturi stoji da je idealna destinacija za ronioce. Nisam pogriješila!

Vinski podrumi

Za obilazak dijela otoka na kojem je bio naš resort, iznajmili smo buggy (na raspolaganju su i klasični automobili, fun-carovi te bicikli). Dužinu od 12 kilometara prošli smo u svega pola sata. No, obilazak se odužio kada smo otkrili trgovine uzgajivača perli, lokalne dućane s pareima te čak i vinski podrum-naravno nadzemni. Tu smo degustirali nekoliko vrsta lokalnog vina, saznali o uzgoju vinove loze na Rangiroi, a i kupili nekoliko butelja za degustaciju s prijateljima po povratku u Hrvatsku.

Neobičan oblik otoka

Rangiroa je najveći atol Francuske Polinezije, te ujedno i najveći atol na Pacifiku. Najveća nadmorska visina otoka je 2 metra, opseg lagune je 240 kilometara, lagunu okružuje 415 otočića (koji čine Rangirou) od kojih je najširi 400 metara. Nemoguće je s jedne strane otoka vidjeti drugu stranu lagune jer je najmanja širina lagune 24 kilometra, a najveća gotovo 60.

ronjenje s morskim psimaRonjenje, ronjenje i samo ronjenje

No, nakon prvobitnog šoka, što zbog visine valova, što zbog crnila od dubine pod nama, uslijedio je nesvakidašnji prizor: iz tog crnila počeo je izranjati veliki koraljni greben sa svim svojim stanovnicima. Dvije kornjače mirno su plivale svega nekoliko metara ispod nas, jato leopard-raža podijelilo se u dvije grupe i obišlo nas u luku, barakuda se ljeskala u zrakama sunca koje su se probijale u podmorje, a nekoliko morskih pasa nezainteresirano nas je promatralo u potrazi za „zanimljivijim" plijenom. 
Tube, iglice, Nemo i njegovi prijatelji, Napoleoni, „nosani" plivali su oko nas kao u ogromnom akvariju. Iz koraljne stijene lijeno se izvukla i murina promatrajući neobičan ljudski „lanac" iznad sebe.

Povratak u stvarnost

Odlazak s Rangiroe označio je i odlazak s Francuske Polinezije. Emocije su se miješale: od tuge zbog odlaska do uzbuđenja pri pomisli da ćemo već za dva dana prijateljima prenijeti djelić ove ljepote. Dojmovi su bili tako jaki da sam tekst koji čitate napisala u jednom dahu, u avionu, negdje iznad Pacifika. Obećala sam sama sebi da ću se jednom sigurno vratiti. Do tada ću živjeti u nadi, da čovjek neće uništiti posljednji ovozemaljski raj.

bora bora, zenaNajbrži put za Francusku Polineziju

Air France je jedina Europska zrakoplovna kompanija koja vas svaki dan iz Zagreba preko Pariza i Los Angelesa vodi do Papetta i Francuske Polinezije. Let izgleda ovako 06.50 - 08.55 Zagreb - Pariz, 10.15 - 12.50 Pariz - Los Angeles, 15.55 - 22.20 Los Angeles - Pappette (uzmite u obzir vremensku razliku od 12 sati).

Damjana Domanovac, glavna urednica magazina "Putovanja za dvoje", www.putovanjazadvoje.com

Prvi dio reportaže o Francuskoj Polineziji pročitajte ovdje

Novi broj "Putovanja za dvoje" potražite na svim kioscima.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.