Osvježavajući finger food, kremasti ledeni kokteli i beauty food živih boja, vrhunska mrzla piva, vodoskoci i hladovina prekrasnih dvorskih vrtova, rashlađujuća vožnja rijekom dok vjetrić piri... Upoznajte ljetno lice Salzburga, s njegovim novim trendovima i novim tajnama. Mozart kugle su i dalje neodoljive, ali ima tu još toliko toga...

salzburg, schloss hellbrunn

Ako ste ljetni putnik koji osim klasičnog godišnjeg odmora na sunčanoj plaži, svoje osvježenje, odmor i obogaćenje duha, voli potražiti i na nekim drugim mjestima, onda ćete uživati u ljetnoj salzburškoj atmosferi. Mozartov grad ljeti je nešto svježiji od naših krajeva - grije ga idealnih 24-28°C, a noću se temperatura spušta do cca. 15°C pa se tijekom večernje šetnje, svakako ogrnite laganom jaknicom... Salzburg se nalazi podno Untersberga, romantičnog alpskog masiva koji se prostire od njemačkog mjestašca Berchtesgaden do Salzburga. S Untersberga, koji čini poznati dio impresivne vizualne kulise grada, neprestano puše vjetar (zimi hladan i snažan), a ljeti baš kako treba - ugodno svjež.

Mood food, beauty food i brain food

salzburg, hangar 7, mayday bar

Svoj ljetni izlet u Salzburg, ovoga smo puta željeli započeti sasvim netipično - posjetom jednom od najtrendi barova u Europi - Mayday Baru koji je poznat po fenomenalnim koktelima i originalnim kulinarskim specijalitetima rijetko lijepo aranžiranima i serviranima. Uputili smo se, dakle, u famozni Hangar-7, smješten na salzburškom aerodromu, koji udomljuje Red Bullovu flotu povijesnih zrakoplova te predstavlja sinonim za modernu arhitekturu, suvremenu umjetnost i eksperimentalnu gastronomiju. U njegovom sklopu, osim vrhunskog restorana Ikarus, nalazi se dakle i famozni Mayday Bar.

hangar 7, mayday bar, smart food

Za njegove vrhunske osvježavajuće koktele, poznate po čitavom svijetu, te nevjerojatno aranžirani finger food, zaslužni su švicarska nutricionistička znanstvenica Marianne Botta i izvršni chef Roland Trettl. I kokteli i mali obroci servirani u čašama podijeljeni su u 3 kategorije - hrana za raspoloženje (mood food), hrana za mozak (smart food) i hrana za ljepotu (beauty food). Tipični primjer brain food obroka u staklenoj čaši je kombinacija namirnica koja pospješuje koncentraciju i rad mozga - jaja + losos + svježi krastavci, uz hrskave bruskete. Mood food obrok za dobro raspoloženje uključuje npr. špinat, pileće pohance s crvenim curryjem i indijske oraščiće. Beauty food protiv bora uključuje tofu + alge + rižoto od divlje riže s kozicama. Kokteli se serviraju kao aperitivi ili digestivi - kako god volite i želite - a uključuju cijeli spektar od voćnih, kremastih, bistrih, visoko ili nisko-alkoholnih... Vrhunska elegancija Mayday Bara, osebujna prezentacija hrane i neobične gastro-kombinacije, oduševit će svakoga tko žudi za novim okusima na svome nepcu (hrana se u Mayday Baru servira od podneva do 22 sata.)

Vožnja rijekom Salzach i hladni Stiegl

salzburg, rijeka salzsach

Iako se porcije u Maday Baru čine malene, one sadrže visokokalorične i vrlo hranjive namirnice koje će vam dati snagu za daljnje razgledavanje... Najvrućji dio dana najbolje je da provedete u vožnji rijekom na nekom od panoramskih brodova. Rijeka Salzach dijeli Salzburg na lijevu i desnu obalu, a vožnja brodom po njoj idealan je način da uhvatite panoramsku sliku grada i uživate u njegovim prepoznatljivim urbanim punktovima - pogledom ćete pratiti utvrdu Hohensalzburg, stare drvorede topola uz rijeku, univerzitetsku crkvu u podnožju Mönchsberga i gotovo cijelo povijesno središte grada koje je od 1997. UNESCO proglasio zaštićenom svjetskom baštinom. 

Zatreba li vam nakon vožnje dodatno osvježenje, preporučujemo jedno od najboljih austrijskih piva - Stiegl bier. Razgledavanje pivnice Stiegls Brauwelt posebno je iskustvo koje će oduševiti strastvene pivopije, ali i one koji to (još) nisu.

stiegl bier

Stiegl je najveća privatna pivnica u Austriji, utemeljena 1492. godine. U njoj možete vidjeti veliku izložbu posvećenu pivu i izradi piva, možete degustirati razne vrste piva, piti do iznemoglosti one koje vam se posebno sviđaju te uživati u ukusnim tradicionalnim austrijskim perecima (nakon kojih ćete, naravno, trebati još piva)...

Veseli dvorski vodoskoci

Ponešto omamljeni Stieglom, poslijepodnevno smo osvježenje potražili u romantičnim vrtovima dvorca Hellbrunn. Riječ je zapravo o velebnoj vikend-vili nadbiskupa Markusa Sittikusa, koja predstavlja jedan od najljepših turističkih punktova Austrije. Kasnorenesansna arhitektura Hellbrunna, kojeg je 1613. projektirao talijanski arhitekt Santino Solari, kulminira raskošnim vrtom, parkovima i fontanama. Skrivene fontane i vodene instalacije umrežene su kroz cijeli park i bile su vjerojatno noćna mora Sittikusovih gostiju.

salzburg, schloss hellbrunn

Naime, na njegov znak voda je bila puštana iz skrivenih fontana, čak i za stolom za objed, a kako se gosti nisu smjeli doći od stola ako to nije učinio domaćin, bivali su pošpricani vodom i mokri do kraja obroka. Priznajemo, mi smo bili tek lagano poškropljeni, što nam je itekako pasalo. Inače, upravo je Sittikus, uz nadbiskupe Raitenaua i Lodrona, najzaslužniji za buđenje Salzburga iz srednjovjekovnog sna i njegov renesansni procvat, u kulturološkom, društvenom, znanstvenom, arhitektonskom i političkom smislu.

Delicije iz korneta

salzbrug, carpe diem, finger food

Iz Hellbrunna smo se vratili u središte Starog grada, salzburškog Altstadta, u Getreidegasse 50, gdje se nalazi hvaljeni restoran Carpe Diem. Carpe Diem poslužuje dobar finger food, serviran u kornetima za sladoled. U kornetu možete naručiti doista svašta - od zapečene slanine i luka, preko lososa, do tatarskog bifteka i medaljona od divljači. Carpe Diem nudi i tzv. napitak vitalnosti, famoznu Combuchu, fermentiranu istočnjačku gljivu koja je navodno dobra za zdravlje i dugovječnost. Deserti su lagani i profinjeni - pjenice od bobičastog voća ili čokoladni mousse

Nakon Carpe Diema prošetali smo ulicama Getreidegasse i Judengasse, uživajući u srednjovjekovnom obrtničkom štihu. Male čokolaterije, ljekarne, pekare, zlatarnice, krojačnice..., sve one još uvijek imaju stari srednjovjekovni željezni grb iznad svojih vrata koji pokazuje kojem su cehu pripadale. 

salzburg cardNaš boravak u Salzburgu uvelike je bio olakšan Salzburg Cardom, karticom koja će vam omogućiti slobodan ulaz na većinu turističkih lokacija u gradu, besplatan gradski prijevoz, besplatnu vožnju žičarom i panoramskim brodom po rijeci Salzach te 3 besplatne male pive u pivnici Stiegl. Također, imat ćete popust prilikom kupovanja ulaznica za većinu kulturnih događanja i karata za izlete u okolicu Salzburga. Cijena Salzburg Carda je 30 eura za 48 sati (u predsezoni) i 32 eura (u sezoni). Može se kupiti kartica za 1 dan, 2 dana, 3 dana... Za djecu se plaća pola cijene.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.