Piće kombucha je dragocjen prirodni proizvod, snažan biološki napitak. Odličan je dodatak prehrani za svaku osobu koja pazi na svoje zdravlje, jer polagano aktivira obrambeni sustav organizma i na taj način pomaže u očuvanju zdravlja

kombuchaKombucha je stari prirodni lijek dobiven fermentacijom gljive kombuche u čaju, a u Kini je poznata već punih 2200 godina. Gljiva izgleda poput gumene palačinke, što se postiže spajanjem kvasca i mikroorganizama. Ta gljiva se stavlja u zaslađeni i ohlađeni zeleni ili crni čaj i nakon 8 do 10 dana nastaje eliksir koji je jaki koncentrat nutritiva (hranjivih sastojaka).

Gljiva kombucha se hrani šećerom koji joj treba za proizvodnju vrlo dragocjenih supstanci koje se nalaze u dobivenom piću, a to su: glukuronska kiselina, glukonska kiselina, mliječna kiselina, vitamini, aminokiseline, antibiotske supstance, itd.

Kombuchu su u modu vratili - američka nutricionistica Kimberly Lanski i učitelj yoge i trener slavnih Julian Goldstein, čije je organsko piće Kombucha Buddha's Brew postalo jedno od najtraženijih organskih energetskih pića u Americi. 

Antibiotska i detoksikacijska svojstva

Postoje mnoge znanstvene studije o napitku kombucha, a govore o terapeutskoj djelotvornosti upravo zahvaljujući sastojcima kao što su šećerna i glukonska kiselina, mliječna kiselina, acetatna kiselina kao i vitamini neophodni za zdravlje. Kao što to prvenstveno dokazuju ruski istraživači, mnoge od tih supstanci posjeduju antibiotska i detoksikacijska svojstva, a imaju i važnu ulogu u biokemijskim procesima u ljudskom tijelu.

Za razliku od farmaceutskih proizvoda koji izazivaju neugodne nuspojave, supstance kombuche mogu ponovno uspostaviti normalno stanje u staničnim membranama bez ikakvih neugodnih nuspojava zahvaljujući svojim svojstvima koja pozitivno djeluju na metabolizam (izmjenu tvari), omogućujući tako poboljšanje sveukupnog stanja organizma. 

Znanstveno dokazani pozitivni učinci

A to je vrlo važno u ovo naše današnje doba, u kojem smo izloženi mnogim štetnim utjecajima, od koji se nažalost ne možemo obraniti. No, ipak možemo na neki način pomoći našem tijelu da sačuva svoje zdravlje ili ponovno uspostavi normalno stanje, dajući mu upravo supstance koje pozitivno djeluju na zdravlje. Brojni liječnici i znanstvenici proučavali su da li gljiva kombucha, koja se inače koristi kao narodni lijek, zaista djeluje na produljenje života. Posebno u Rusiji postoje začuđujući znanstveno temeljeni izvještaji.

kombucha wonder drink

Neosporno je da su znanstvene analize i ispitivanja dokazala neke učinkovite mehanizme, kao na primjer regulaciju crijevne flore, jačanje stanica, odstranjivanje otrova i čišćenje organizma, usklađivanje metabolizma (izmjene tvari), antibiotsko djelovanje i pozitivan učinak na acido-bazičnu ravnotežu. Međutim, što se tiče učinkovitih djelovanja te gljive na dug život, s tim u vezi potrebne su još dodatne analize.

Piće kombucha je dragocjen prirodni proizvod, snažan biološki napitak. Odličan je dodatni hranjivi pripravak za svaku osobu koja pazi na svoje zdravlje, jer polagano aktivira obrambeni sustav organizma i na taj način pomaže u očuvanju zdravlja, kondicije, aktivnosti i sveukupnog dobrog stanja organizma. 

Napomena: kombuchu možete naručiti na www.buddhasbrew.com ili je pokušajte potražiti u prodavaonicama zdrave i organske hrane u Hrvatskoj. Možda ćete imati više sreće od nas, jer mi je nismo pronašli.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.