Najznačajnije mjesto Hangara 7 zauzima avion DC-6 B koji je pripadao Josipu Brozu Titu. No, više od letjelica posjetitelje ostavlja bez daha restoran Ikarus, koji ulazi u krug najboljih europskih restorana

salzburg, hangar 7

Salzburg je grad superlativa. U njemu je sve najstarije, najveće, najljepše... - kazao je naš vodič, Austrijanac Peter Stand, na tečnom hrvatskom jeziku bez tvrdog njemačkog naglaska. Ovaj student hrvatskoga, srpskoga i ruskoga, inače rođeni Salzburžanin, bolje barata našim jezikom od mnogih Hrvata i o njemu je spreman raspravljati na znanstvenoj osnovi, pa nam je rado objasnio razliku između hvala lijepo i hvala lijepa te između spiska i popisa. 

Iako sam s ostatkom grupe dijelila oduševljenje starim dijelom Mozartova grada pod zaštitom UNESCO-a, kao ljubiteljicu moderne arhitekture i umjetnosti moram priznati da me zapravo najviše impresionirao Hangar 7, poprilično udaljen od središta Salzburga, smješten u blizini zračne luke. 

Impresivna kolekcija povijesnih zrakoplova

Od početne ideje da bude dom letjelica Flying Bullsa, postao je arhitektonska ljepotica i mjesto za sve poklonike visina, ali i umjetnosti i gastronomije. Na njegovom otvorenju u kolovozu 2003. predstavom Taurus Rubens s pričom iz Grčke mitologije, na najbolji način najavljen je smjer u kojem se javnosti željelo predstaviti ovo zdanje. Iako sa snažnim naglaskom na umjetnost, mnogi posjetitelji u Hangar 7 prvenstveno dolaze razgledati impresivnu kolekciju povijesnih aviona vlasnika kompanije Red Bull, Dietricha Mateschitza, austrijskog bogataša hrvatskih korijena.

salzburg, hangar 7

Najznačajnije mjesto Hangara 7 zauzima avion DC-6 B, koji je poput ostalih u kolekciji, kupljen u lošem stanju i potom godinama obnavljan. Ovaj avion ne ističe se samo veličinom, nego i činjenicom da je pripadao Josipu Brozu Titu. Povijesnim avionima Hangara 7 mogu letjeti samo piloti s posebnom dozvolom i testovima koji čine tim The Flying Bullsa, a njegova akrobacijska ekipa slovi kao jedna od najboljih u Europi.

Ikarus - restoran s najboljim europskim chefovima

Moram priznati da me više od letjelica oduševio restoran Ikarus, koji ulazi u krug najboljih ne samo austrijskih, već europskih restorana. U njemu se iz mjeseca u mjesec izmjenjuju svjetski šefovi kuhinja. Za vrijeme moga posjeta, aktualni šef Rene Redzepi dolazio je iz Restauranta Noma, smještenog u Copenhagenu u Danskoj.

salzburg, hangar 7, restoran ikarus

Uz May Day Bar, u Hangaru 7 smješten je i Lounge-cafe Carpe Diem, a jedan takav - možda još ljepši - nalazi se u samom središtu starog dijela Salzburga, s izvrsnom fingerfood ponudom, kao salzburškim odgovorom na McDonald's.

Alma Radoš, Restaurant&Hotel

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.