Najbolju međimursku gibanicu pojela sam u Kuriji Terbotz u Štrigovi. Iako je riječ o slastici za koju se točno ne zna s koje strane Mure je nastala, susjedi Slovenci su je nedavno pod nazivom prekmurska zaštitili kao „izvorni slovenski proizvod" i jako naljutili Međimurce. Ovaj bi se gastronomski spor zasigurno pretvorio u političko pitanje, da se poslovični Međimurci nisu dosjetili promijeniti redoslijed nadjeva pa svoju inačicu gibanice nazvali originalom iz Hrvatske
Bez obzira je li riječ o originalu ili tek varijaciji na temu, kao domoljub, ali i veliki poklonik slastica, odgovorno tvrdim da se gibanica poput one u Terbotzu u Štrigovi rijetko može susresti s druge strane Mure (iako sam i tamo imala prilike kušati nekoliko odličnih varijanti). No, za sve koji paze da ne dobiju koji kilogram viška, napominjem da je riječ o kalorijskoj bombi. A što drugo očekivati kada se nađu mak, sir, orah i tijesto u jednom kolaču?
Inače, Kurija Terbotz lijepi je objekt smješten na Međimurskoj vinskoj cesti, koji uz autohtone specijalitete ovog prekrasnog kraja nudi uglavnom vina međimurskih vinara, među kojima važno mjesto zauzimaju i ona Branimira Jakopića, brata vlasnika restorana Darka Jakopića. Iako je najpoznatija po odličnim Sauvignonima atraktivnih aroma, vinarija Jakopić proizvodi i Graševinu, Silvanec zeleni, interesantni Rajnski rizling, Pušipel (točnije Šipon, odnosno Moslavac) te Muškat žuti, koji se izvrsno slaže s gibanicom s početka priče. Vinogradi se prostiru na pozicijama Orehovčak i Trnovčak na najpoznatijem međimurskom vinorodnom području Železnoj gori. Podrum kurije Terbotz u potpunosti je posvećen vinu. Rustikalni ambijent restorana proširio se na dva kata nakon selidbe zgodnih momaka koji čine gardu Zrinski (jednu od najljepših takvih postrojbi u Hrvata) u istoimeni dvorac u središte Čakovca.
Recept za međimursku gibanicu
Tijesto:
- 50 dag brašna
- 2 jaja
- 0,10 l ulja
- prstohvat soli
- mlaka voda po potrebi
Nadjev od oraha:
- 20 dag oraha mljevenih
- šećer po potrebi
Nadjev od sira:
- 50 dag sira svježeg kravljeg
- šećer po potrebi
- 2 jaja
- limunova korica
Nadjev od maka:
- 20 dag maka mljevenog
- šećer po potrebi
- mlijeko
Nadjev od jabuke:
- 50 dag jabuke
- cimet
- šećer po potrebi
Priprema: tijesto glatko zamijesiti i pustiti da odleži pola sata. Razvući ga u tanke listove i posložiti u slojeve s nadjevima. Sloj tijesta, sloj oraha, sloj tijesta, sloj sira, sloj tijesta, sloj maka, sloj tijesta, sloj jabuka i sloj tijesta. Peći u pećnici oko 25 minuta.
irena
@09.11.2010. 08:52 0mmm kako dobro,socno...orah,sir,mak,jabuka.odlicna kombinacija, a i recept mi se cini jednostavan...
treba isprobati
Minimojka
@09.11.2010. 09:26 0njamiiiii
Jasnica Turk
@09.11.2010. 09:37 0ajme kako dobro izgleda! njami! :)
tirzah
@09.11.2010. 10:07 0ovo izgleda prefino!!!! molim redakciju da nam ovakve tekstove i slike servira malo kasnije. do pauze još sat vremena a svako malo dođem na feminu i divim se slikici i zamišljam okuse :))))). inače dobar recept, isprobat ćemo.
beba
@09.11.2010. 10:16 1Njam njam... pa makar i "bomba"!!!!
Chef admin
@09.11.2010. 10:36 0slažem se s tirzah i molim da mi se jedna servira sada, odmah, inače će biti svega!
ataner
@09.11.2010. 12:15 0njam,njam,ja sam ju probala,izvrsna je!!!!!!!!!!
weee
@09.11.2010. 18:34 1probala sam i ja original kod jedne međimurke, predobro je! :) kad se ne možete odlučiti između štrudle s jabukama i sirom, ili makovnjače i orehnjače - eto rješenja :D
Pticica
@09.11.2010. 20:02 0Joooj, mljac
valen-cia
@10.11.2010. 10:45 0privukao me ovaj recept i morala ga isprobati..i evo dok ja sad ovo tipkam gibanica je u pećnici.A tek kako kuća miriši..
valen-cia
@10.11.2010. 14:21 0žene,ovo je fenomenalno..svakako probajte,trud će vam se isplatiti..
mirica
@10.11.2010. 14:31 0valen.pliz pojasni mi samo dio s tjestom...kako ga razvuci u listove? napraviti par kuglica pa razvaljati svaku posebno ili ? tnx
Angy
@10.11.2010. 19:19 0joooj u kakve me napasti tjerate......
valen-cia
@11.11.2010. 17:18 0Mirica,ja sam radila kuglice pa svaku posebno tanko razvaljala.Možda se čini preveć posla ali stvarno mi je super ispalo.Bilo mi je šteta uzimati kupovne listove,nek baš bude pravo domaće..
dina
@11.11.2010. 20:18 0međimusku gibanicu obožavam, svaka čast međimurcima
dunječka
@22.11.2010. 13:30 0ja sam međimurka i redovito slažem ovaj kolač.pojede se brzo jer je fakat fina,posebno još vruća,tek pečena! Dodajte u sir i orahe vanilin šećer,a u orahe i malo ruma.Još bolji okus!!!
ivnab
@22.11.2010. 17:42 0super izgleda, nisam nikad probala, al budem prvom prilikom
Nena
@10.12.2010. 12:04 0Isprobano i fantastično je....
Femma
@28.04.2011. 19:13 1Cure, međimurska gibanica je izvrsna, prava bomba i nemojte slučajno ostariti prije nego što je probate :-)
U Terbotzu je stvarno fina, ali ima jedan fantastičan restoran u Lopatincu. To je bliže Čakovcu i zove se Međimurski dvori. Tek kad je tamo probate, shvatiti ćete što je to zapravo za kolač... fantazija. Daleko najbolji na svijetu...
mackica
@29.04.2011. 06:55 0Jedan od mojih najdražih recepata ...
Nikolina
@21.02.2015. 17:43 0Nisam je nikad do sada pravila, ali spremam se ovih dana. Buni me redoslijed nadjeva, u svakom receptu drukčije, ali nekako većina ide: mak-sir-orasi-jabuke.