Najbolju međimursku gibanicu pojela sam u Kuriji Terbotz u Štrigovi. Iako je riječ o slastici za koju se točno ne zna s koje strane Mure je nastala, susjedi Slovenci su je nedavno pod nazivom prekmurska zaštitili kao „izvorni slovenski proizvod" i jako naljutili Međimurce. Ovaj bi se gastronomski spor zasigurno pretvorio u političko pitanje, da se poslovični Međimurci nisu dosjetili promijeniti redoslijed nadjeva pa svoju inačicu gibanice nazvali originalom iz Hrvatske

kurija trebotz, štrigova

Bez obzira je li riječ o originalu ili tek varijaciji na temu, kao domoljub, ali i veliki poklonik slastica, odgovorno tvrdim da se gibanica poput one u Terbotzu u Štrigovi rijetko može susresti s druge strane Mure (iako sam i tamo imala prilike kušati nekoliko odličnih varijanti). No, za sve koji paze da ne dobiju koji kilogram viška, napominjem da je riječ o kalorijskoj bombi. A što drugo očekivati kada se nađu mak, sir, orah i tijesto u jednom kolaču?

kurija trebotz, štrigova

Inače, Kurija Terbotz lijepi je objekt smješten na Međimurskoj vinskoj cesti, koji uz autohtone specijalitete ovog prekrasnog kraja nudi uglavnom vina međimurskih vinara, među kojima važno mjesto zauzimaju i ona Branimira Jakopića, brata vlasnika restorana Darka Jakopića. Iako je najpoznatija po odličnim Sauvignonima atraktivnih aroma, vinarija Jakopić proizvodi i Graševinu, Silvanec zeleni, interesantni Rajnski rizling, Pušipel (točnije Šipon, odnosno Moslavac) te Muškat žuti, koji se izvrsno slaže s gibanicom s početka priče. Vinogradi se prostiru na pozicijama Orehovčak i Trnovčak na najpoznatijem međimurskom vinorodnom području Železnoj gori. Podrum kurije Terbotz u potpunosti je posvećen vinu. Rustikalni ambijent restorana proširio se na dva kata nakon selidbe zgodnih momaka koji čine gardu Zrinski (jednu od najljepših takvih postrojbi u Hrvata) u istoimeni dvorac u središte Čakovca.

međimurska gibanicaRecept za međimursku gibanicu

Tijesto:
- 50 dag brašna
- 2 jaja
- 0,10 l ulja
- prstohvat soli
- mlaka voda po potrebi

Nadjev od oraha:
- 20 dag oraha mljevenih  
- šećer po potrebi

Nadjev od sira:
- 50 dag sira svježeg kravljeg 
- šećer po potrebi
- 2 jaja
- limunova korica  

Nadjev od maka:
- 20 dag maka mljevenog
- šećer po potrebi  
- mlijeko  

Nadjev od jabuke:
- 50 dag jabuke
- cimet
- šećer po potrebi

Priprema: tijesto glatko zamijesiti i pustiti da odleži pola sata. Razvući ga u tanke listove i posložiti u slojeve s nadjevima. Sloj tijesta, sloj oraha, sloj tijesta, sloj sira, sloj tijesta, sloj maka, sloj tijesta, sloj jabuka i sloj tijesta. Peći u pećnici oko 25 minuta.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.