Kipuća juha od luka idealno je zimsko jelo. Dok se veselo puši, razvlačite neodoljivi sir Gruyère svojom žlicom i grickajte baguette namočen u juhicu. Uživajte u aromama luka i pazite da ne spržite jezik. U slast!

juha od luka

Sastojci (za 4 osobe):

- 50 g maslaca
- 500 g luka fino tanko narezanoga
- 3 češnja češnjaka zdrobljena, oguljena i narezana
- 15 g brašna
- 1,5 l povrtnog temeljca, a može i vode
- 150 ml bijelog vina
- lovorov list
- sol, papar, malo vegete
- sitno nasjeckani peršin
- 6 kriški baguettea debljine cca 1 cm
- 100 g naribanog sira Gruyère

Priprema: Rastopite maslac u većoj zdjeli, dodajte luk i krčkajte na jako laganoj vatri 50 minuta, često miješajući. Luk bi trebao postati zlatno smeđi, sasvim mekan i pomalo karameliziran, kako bi juhi dao jači okus i tamniju boju. Dodajte češnjak i brašno te brzo miješajte kako bi se upio višak maslaca i napravio zapržak. Polako ulijevajte temeljac ili vodu i vino, često miješajući i čekajte da lagano zavrije. Ubacite lovorov list, sol, papar, peršin te eventualno vegetu i dobro promiješajte. U tosteru ispecite komade baguettea (možete ih i na tavi prepeći), prekrijte ih naribanim sirom pa stavite ispod grilla u pećnici da se sir rastopi. Stavite ih u tanjure (zdjelice) i prelijete toplom juhom. Ako vam je jednostavnije, juhu ulijte u zdjelice, pa na nju stavite baguette i sir, rastopit će se od vrućine juhe.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.