Ovaj francuski desert par excellence idealan je za ljubitelje klasičnih slastica. Njegova kremasta tekstura i puni okus nemaju premca. I da, čokolada - što crnja to bolje
Sastojci za 4 osobe:
- 20 dag čokolade (sa što većim postotkom kakaa)
- 4 žlice mlijeka ili vrhnja za kuhanje
- 5 jaja (razdvojiti bjelanjke od žutanjaka)
- 3 žlice šećera u prahu
- 1,5 dcl slatkog vrhnja
Priprema:
1) Stavite slatko vrhnje u zamrzivač na cca. 15min (ako nije dovoljno hladno, nećete ga moći istući kako treba).
2) Na pari rastopite čokolda s mlijekom (ili vrhnjem za kuhanje).
3) Tucite žumanjke sa šećerom u prahu (možete dodati i 1 vanilin-šećer) dok ne posvijetle i dok ne postanu gusti.
4) Malo prohladite čokoladu i primiješajte je sa žutanjcima.
5) Istucite slatko vrhnje tako da dobijete što čvršći šlag i dodajte lagano miješajući u čokoladnu smjesu.
6) Istucite bjelanjke s prstohvatom soli i dobiveni snijeg nježno umiješajte u smjesu (ne smijete brzo miješati jer će zrak koji je u snijegu „pobjeći").
7) Razdvojite u čaše u kojima ćete posluživati kremu i stavite po želji šlag ili naribane čokolade...
8) Dobro ohladite (najbolje preko noći) prije posluživanja.
tirzah
@02.09.2010. 10:07 0mmmmm..... njami :)))))))
beba
@02.09.2010. 10:15 0Jako jako fiiinooo... Godinama sam jela tu deliciju, ali nažalost, kako jaja više nisu sigurna, s tim sam prestala...
Minimojka
@02.09.2010. 14:14 0Moj najobožavaniji desert, ali se također, budući da idu sirova jaja, bojim da me ne bi kakva salmonelica... Zato jedem samo kad sama napravim, vani nikako
gundjalo
@06.09.2010. 10:24 0uh. njam.
tajchi30
@15.10.2010. 17:49 0Jaja više nisu sigurna?
Ronja
@26.12.2010. 15:35 0OVO JE SAVRŠENO <3
anny
@05.01.2011. 17:58 0mmmmm, probala sam dukatov mousse..fino
Ricochette
@28.02.2011. 13:09 0savršeno, kad se riješim dukana, probat ću
doradakota
@08.03.2011. 10:34 1pa drage moje, umjesto mixanih žutanjaka, samo ih obradite kuhanjem na pari, ostalo je sve isto:)))) i jaja su sigurnaaa