Prekrasna sinergija okusa naranče, vanilije i karamele u ovom kremastom desertu sigurno će vas omamiti. Lako ćete ga napraviti, izgleda prekrasno i jako je ukusan. Savršen za šik kraj večere s prijateljima

krema od vanilije s narančom i karamelom

Sastojci za kremu od vanilije:

- 2 jaja (žumanjci)
- 50 g šećera
- 1 burbon vanilija
- 2 dl šlaga
- 2 listića želatine (cca. 33 g)
- 1 naranča - naribana korica i iscijeđen sok

Priprema krema od vanilije: Stavite želatinu u vodi da nabubri. Na pari istucite žutanjke sa šećerom. Maknite s vatre. Istucite šlag, naribajte koricu od naranče na sitne trakice. Burbon vanilin šećer prokuhajte u soku od naranče i maknite s vatre. Sve zajedno izmiješajte i imate vanilin kremu.

Sastojci za karamel-kremu:

- 60 g šećera
- 1 dl slatkog vrhnja
- malo vode

Priprema karamel-kreme: Stavite šećer u tavu i zagrijavajte ga miješajući dok se ne počne topiti. Prestanite s miješanjem i pričekajte dok se sav šećer ne otopi... Šećer treba dobiti tamno zlatno-žutu boju. Ne smije se prepržiti jer će biti gorak. Vrhnje sobne temperature ulijte u karamelizirani šećer, polako i lagano, te pripazite jer će špricati.

Kuhajte na laganoj vatri i dodajte malo mlake vode, neprestano miješajući, dok se sav karamelizirani šećer ne istopi u vrhnju i vidite da se počinje zgušnjavati i biti kremast. Maknite s vatre, malo ohladite i u čaše za Martini stavite red kreme od vanilije pa red kreme od karamele. Uzmite žlicu i malo promiješajte da se kreme isprepletu. Ukrasite s malo naribane narančine korice i listom mente, po želji.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.