Prepuna kalija i iznimno zdrava, juha od rajčice, s dolaskom toplijeg vremena, trebala bi se naći na svakom obiteljskom stolu. Probajte sasvim novu dimenziju okusa juhe od rajčice, uz lagane i ukusne žličnjake od mrkve! Javite nam kako vam je pasala!
Sastojci za juhu:
- 2 crvena luka, narezana na sitno
- 100 g dimljenog tofua, narezanog na kockice
- 4 režnja češnjaka, usitnjena
- 3 krumpira, narezana na kockice
- 300 g bundeve turkinje ili butternut, narezane na kocke (2 x 2 cm)
- 2 grančice svježe majčine dušice
- 1 šaka svježeg origana ili 1/2 žličice suhog 2 cm svježeg đumbira, usitnjenog
- 3 dcl passate od rajčice
- 1/2 l povrtnog temeljca
- 1 dcl zobenog vrhnja
- sol (po želji)
- 3 žlice maslinova ulja
Priprema juhe: Na maslinovu ulju pirjajte luk i češnjak da malo omekšaju. Dodajte bundevu, dimljeni tofu, majčinu dušicu, đumbir i krumpir pa pirjajte nekoliko minuta. Zatim zalijte temeljcem. Po potrebi dodajte temeljca da pokrije povrće. Kuhajte 20 minuta, odnosno dok povrće ne omekša. Dodajte passatu pa kuhajte još 10 min. Dodajte vrhnje. Sve izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu te po potrebi dodajte još temeljca. Dodajte svježi origano (suhi se dodaje na početku kuhanja). Dodajte skuhane žličnjake.
Sastojci za žličnjake:
- 2 mrkve, kuhane
- 100 g kukuruznog brašna
- 100 g brašna tip 850
- sojino mlijeko
- sol (po želji)
- 1/2 žličice praška za pecivo bez aluminija
Priprema žličnjaka: Mrkvu usitnite u blenderu i protisnite kroz cjedilo. Na laganoj vatri u tavi pržite mrkvu nekoliko minuta da ispari što više tekućine. Ostavite da se ohladi. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo bez aluminija i malo soli te postupno dolijevajte mlijeko kako biste dobili gustu masu koja ne curi sa žlice. Dodajte pire od mrkve. Dobro promiješajte kuhačom. U zakuhanu slanu vodu umočite žlicu pa zagrabite približno ½ žlice smjese te ubacite u vodu. Postupak ponavljajte dok se sva smjesa ne potroši. Kad žličnjaci isplivaju na površinu, kuhajte ih još nekoliko minuta, zatim ih možete prebaciti u juhu.
Recept i fotografija preuzeti iz kuharice Preporuka Chefa, Tvrtka Šakote u izdanju Planetopije.
mackica
@18.04.2012. 09:29 1Volim juhu od rajčice, kući je pripremam. Nažalost ostali ukućani je ne vole - uopće :(
Jasnica Turk
@18.04.2012. 09:38 1fino, volim juhu od rajčice, jako je zdrava i ukusna.
kejt
@18.04.2012. 09:39 1Volim juhe. Obicno doma spremim klasicnu juhu od rajcica, ali s ovim sastojcima voljela bih da mi ju neko spremi da probam. Jucer sam opet uporno trazila zobeno vrhnje i nema ga i pitam se gdje ga ima?
romana1
@18.04.2012. 09:41 1voooolim !!!!
lile
@18.04.2012. 09:47 1Pravim juhu od rajčice sa crvenom lećom, jako nam se svima sviđa pa ću ostati pri tome.
Minimojka
@18.04.2012. 09:55 1Odličan recept, posebno su me zaintrigirali ovi žličnjaci od mrkve! To može u sve juhe, super ideja!
Vecchia
@18.04.2012. 10:10 1@kejt-trgovine zdravom hranom. Bio@Bio. Garden?
beba
@18.04.2012. 10:13 0Kod nas je uvriježeno pravilo: svakog tjedna... juha od rajčice jedna!!!!! Odličan recept!!!!!!!!!
kejt
@18.04.2012. 10:50 1@Vecchia - hvala puno! Ja sam uporno trazila po velikim marketima kao dobro su opskrbljeni!!!
glamurlover
@18.04.2012. 11:25 1Prefin receptić koji ću svakako isprobati.
valen-cia
@18.04.2012. 16:51 0Ja ju naprosto obožavam a moja kćer bi ju jela svaki božji dan. A ovi žličnjaci od mrkve, njam, mislim da ću ih isprobati u nedjelju uz pravu domaću juhicu!
Nikolina
@18.04.2012. 18:11 0Mmmm... volim juhu od rajčice, ali u ovom mi receptu ima previše sastojaka, npr vrhnje mi nikako ne ide uz juhu od rajčice, ubija joj "srž", no žličnjake bih isprobala :)
Velvet Dreams
@18.04.2012. 19:30 0Obožavam juhu od rajčice, ali mrkvu i ne baš. :D Niti bundevu i đumbir ne volim baš. :/
MiTiE
@18.04.2012. 23:44 0e ovo cu sutra probati!!!
lulija
@20.04.2012. 10:52 0Ovako šta nisam nikad probala al mami me...pa ću i isprobat.
shelly
@13.02.2013. 12:24 0Isprobana,odlična je :)