Prepuna kalija i iznimno zdrava, juha od rajčice, s dolaskom toplijeg vremena, trebala bi se naći na svakom obiteljskom stolu. Probajte sasvim novu dimenziju okusa juhe od rajčice, uz lagane i ukusne žličnjake od mrkve! Javite nam kako vam je pasala!

juha od rajčice

Sastojci za juhu:

- 2 crvena luka, narezana na sitno
- 100 g dimljenog tofua, narezanog na kockice
- 4 režnja češnjaka, usitnjena
- 3 krumpira, narezana na kockice
- 300 g bundeve turkinje ili butternut, narezane na kocke (2 x 2 cm)
- 2 grančice svježe majčine dušice
- 1 šaka svježeg origana ili 1/2 žličice suhog 2 cm svježeg đumbira, usitnjenog
- 3 dcl passate od rajčice
- 1/2 l povrtnog temeljca
- 1 dcl zobenog vrhnja
- sol (po želji)
- 3 žlice maslinova ulja

Priprema juhe: Na maslinovu ulju pirjajte luk i češnjak da malo omekšaju. Dodajte bundevu, dimljeni tofu, majčinu dušicu, đumbir i krumpir pa pirjajte nekoliko minuta. Zatim zalijte temeljcem. Po potrebi dodajte temeljca da pokrije povrće. Kuhajte 20 minuta, odnosno dok povrće ne omekša. Dodajte passatu pa kuhajte još 10 min. Dodajte vrhnje. Sve izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu te po potrebi dodajte još temeljca. Dodajte svježi origano (suhi se dodaje na početku kuhanja). Dodajte skuhane žličnjake.

Sastojci za žličnjake:

- 2 mrkve, kuhane
- 100 g kukuruznog brašna
- 100 g brašna tip 850
- sojino mlijeko
- sol (po želji)
- 1/2 žličice praška za pecivo bez aluminija 

Priprema žličnjaka: Mrkvu usitnite u blenderu i protisnite kroz cjedilo. Na laganoj vatri u tavi pržite mrkvu nekoliko minuta da ispari što više tekućine. Ostavite da se ohladi. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo bez aluminija i malo soli te postupno dolijevajte mlijeko kako biste dobili gustu masu koja ne curi sa žlice. Dodajte pire od mrkve. Dobro promiješajte kuhačom. U zakuhanu slanu vodu umočite žlicu pa zagrabite približno ½ žlice smjese te ubacite u vodu. Postupak ponavljajte dok se sva smjesa ne potroši. Kad žličnjaci isplivaju na površinu, kuhajte ih još nekoliko minuta, zatim ih možete prebaciti u juhu.

Recept i fotografija preuzeti iz kuharice Preporuka Chefa, Tvrtka Šakote u izdanju Planetopije.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.