Prirodni, nezasoljeni i netretirani orašasti plodovi učinit će čuda za zdravlje vašeg srca, ljepotu, dobru koncentraciju i sve u svemu posvemašnju dobru formu. Ne zaboravite da, kada ih grickate, u sebe unosite najvrednije prirodne lipide, minerale i vlakna

vjeverica jede orahOrašasti plodovi, ta dragocjena blaga prirode, još su donedavno imala itekako žestoke protivnike. Dugo ih se smatralo previše kaloričnima i suviše masnima, nisu se preporučali ni muškim ni ženskim osobama koje su pazile na svoju liniju. Budite uvjereni, bila je to velika zabluda, jer u lipidima koje orašasti plodovi sadrže, nalaze se esencijalni sastojci, od minerala pa do „dobrih" masnoća.

Ali tajna njihovog konzumiranja leži u mjeri i izboru kvalitetnih proizvoda. To znači da navečer ne treba sjesti pred TV i pojesti paket prženih, slanih i zamašćenih pistacija, već treba svakodnevno konzumirati, dozirano i raznoliko, te dragocjene namirnice. Jedimo dakle orahe, lješnjake, bademe, pistacije i suho voće kako bismo bili zdravi i čili!

Na koji način pospješuju mršavljenje?

Hvala bogu, konačno su im se smilovali dijetetičari, nutricionisti i stručnjaci koji se brinu o našem zdravlju i našoj prehrani, i tako, suho voće i orašasti plodovi ponovno dolaze na scenu. I više ne dolazi u obzir brojenje kalorija s njima u vezi, čak doznajemo da neki od njih pospješuju mršavljenje!

I doista, mnogo studija je pokazalo da osobe koje dnevno konzumiraju dobru šaku orašastih plodova (orahe, lješnjake i bademe) mogu smršaviti.

Koji je razlog tome? Bogati nezasićenim mastima i biljnim proteinima, mineralima i vlaknima, orašasti plodovi predstavljaju koktel dobrih tvari koje sve zajedno pomažu u borbi protiv lošeg kolesterola i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. A kada se tome priključi i njihovo posebno svojstvo osjećaja sitosti, orašasti plodovi postaju izvrsne pričuve koje sprječavaju neodoljivu glad između obroka i idealan su izvor energije.

Bademi - rezerva energije

orasasti plodoviOd minerala sadrže: magnezij, kalij, kalcij, fosfor... u velikoj količini, što je jako važno za muške i ženske osobe koje se ne hrane raznoliko i zbog toga imaju pomanjkanje tih minerala. Konačno, treba još jednom naglasiti da su orašasti plodovi jako dobar izvor proteina, posebno bademi, koji se zato i savjetuju vegetarijancima, ali još i više, s obzirom na svoj doprinos u proteinima, i sportašima, a rezervna su energija i djeci, kao i pomoć svima onima koji moraju izdržati neke naporne dane!

Ali, oprez s prženim i slanim orašastim plodovima, jer oni tada gube na svom učinkovitom djelovanju, zato ih uvijek konzumirajte prirodne i bez ikakvog dodatka.

Dakle, zaključak jest - u kući treba imati: orahe, lješnjake, bademe i sve druge vrste orašastih plodova. To je velika prednost za svakoga tko želi sačuvati svoju liniju, ali ih treba umjereno konzumirati.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.