Pred vam su tri jednostavna i ukusna recepta za božićne kuglice, i to od smokava, čokolade i kokosa. Ove kuglice ne idu na bor, već na stol! Prekrasno izgledaju i pravi su mali užitak za nepce. Uživajte u blagdanskim kulinarskim igrama

čokoladne kugliceČOKOLADNE KUGLICE

Sastojci:
- 15 dag mljevenih keksa
- 20 dag šećera u prahu
- 18 dag mljevenih oraha ili badema
- 5 dag čokolade za kuhanje
- med
- 1 vanilin šećer
- čokolada u prahu ili naribana za posipanje
- maslac
- mlijeko
- žele bomboni

Priprema: Sve sastojke zajedno izmiješajte te ako vam se čini premekano, dodajte još baze, npr. keksa ili mljevenih badema ili oraha... Oblikujte male kuglice, a u sredinu svake kuglice utisnite žele bombon... Kada su kuglice sve gotove, napravite glazuru od čokolade. Bilo bijele, crne ili mliječne, po želji. Glazuru napravite od 2 žličice maslaca, 2 jušne žlice mlijeka i 10 dag čokolade. Najjednostavnije bi bilo kuglice staviti na rešetku (npr. od pećnice ili hladnjaka), ispod staviti tacu i mlakom glazurom polijevati kuglice te pustiti da se glazura stvrdne. Nakon toga, stavite kuglice u hladnjak.


KUGLICE OD SMOKAVA

Sastojci:
- 25 dag suhih smokava
- 20 dag šećera u prahu
- 15 dag mljevenih oraha
- 1 limun
- 1 naranča
- 1 žličica cimeta
- kristal-šećer za posipanje

Priprema: Smokve sameljite 2 puta u stroju za mljevenje... Dodajte im šećer, mljevene orahe, naribane korice od dobro opranog limuna i naranče te cimet i sve dobro izmiješajte. Uzimajte među prste smjesu veličine manjeg oraha, dlanovima oblikujte kuglice, uvaljajte ih u kristal-šećer stavljajte u papirnate košarice za slastice i prosušite na zraku.

kuglice od čokolade, smokava i kokosaKOKOSOVE KUGLICE

Sastojci:
- 15 dag mljevenih Petit Beurre keksa
- 15 dag margarina
- 10 dag šećera u prahu
- 10 dag kokosovog brašna
- 2 žlice ruma
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica meda 
- kokosovo brašno za posipanje
- malo žele bombona

Priprema: Mrvice keksa pošpricajte rumom. Posebno pjenasto umiješajte margarin, šećer u prahu i vanilin šećer, zatim dodajte kokosovo brašno, mrvica keksa i malo meda pa sve izmiješajte u jednoličnu smjesu. Od pripremljene smjese uzimajte količine manjeg oraha i u sredini utisnite žele bombon i oblikujte manje kuglice. Uvaljajte ih u kokosovo bračno, stavljajte u papirnate košarice i posušite na zraku.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.