Artičoka pojačava zaštitnu moć jetre i štiti je od toksina, pospješuje eliminaciju uree, smanjuje postotak kolesterola u krvi i sprječava stvaranje ateroma (epidermoidna cista koja nastaje zbog poremećaja u lučenju žlijezda lojnica), te regulira metabolizam šećera i masnoća

artičoka za dezoksikaciju

Porijeklom s Mediterana, artičoka je vrlo cijenjena biljka prvenstveno zbog svojih ljekovitih svojstava. Jestivi dio biljke je zapravo mesnata baza pupoljaka još nezrelog cvijeta, a njeno je srce također jestivo i vrlo ukusno. Artičoka je biljka iz porodice glavočika. Nekoć su joj pridavali afrodizijačke vrline. Zapravo, radi se o pravom čistaču jetre i bubrega. Artičoka pojačava zaštitnu moć jetre i štiti je od toksina, pospješuje eliminaciju uree, smanjuje postotak kolesterola u krvi i sprječava stvaranje ateroma (epidermoidna cista koja nastaje zbog poremećaja u lučenju žlijezda lojnica) te regulira i metabolizam šećera.

Fina „čistačica"

Ona, naime, sadrži kristaliziranu aromatičnu i gorku supstancu - cinarin. Sadržava i mnoge enzime. Fenolne kiseline, hepatoprotektor cinarin, flavonoidi, cinaropikrin, sadržani u listovima artičoke pospješuju njeno djelovanje na rad žuči i zaštitu jetre. Učinkovito djeluju u snižavanju kolesterola i smanjenju šećera u krvi.

Biljka je bogata vlaknima, a jedna artičoka srednje veličine može dati 6 grama vlakana, što je četvrtina od preporučane dnevne vrijednosti. Koristi je se u medicinske svrhe za sve poremećaje vezane za rad jetre i žuči, kao prevenciju od žučnih kamenaca (ali, artičoku se ne smije konzumirati ako već imamo probleme sa žučnim kamencima, već isključivo kao prevenciju), kod oštećenja jetre od alkoholizma, kod otežane probave, žgaravice, osjećaja „kruljenja" u crijevima, nadutosti i bolova u trbuhu, kod kronične albuminurije (pojava albumina u urinu), anemije, ateroskleroze, dijabetesa, povišenog kolesterola i bolesti bubrega.

Sadrži također kalij i magnezij. Regulira kiselinu u organizmu smanjujući postotak mokraćne kiseline njenim eliminiranjem (uklanjanjem), zahvaljujući svojim diuretičkim sposobnostima. Ima učinkovito djelovanje kod problema s gihtom. Hrani krv i opušta napetost u arterijama. Artičoka korisno djeluje i kod problema s reumom i artritisom.

Snažan antioksidans

Artičoka sadrži i silimarin, antioksidans koji štiti jetru od nekih proizvoda sa štetnim djelovanjem. Silimarin ima tako jaku moć da ga se ponekad daje i u obliku injekcija u prostorima za reanimaciju u bolnicama, u borbi za spas jetre od otrovnih gljiva.

artičoka
Kao prebiotik

Artičoka sadrži i inulin, prebiotik koji regulira zdravlje probiotičkih bakterija koje se nalaze u crijevima. Te probiotičke bakterije imaju vrlo važnu ulogu u očuvanju ravnoteže crijevne flore neutralizirajući patogene bakterije koje se također nalaze u crijevima. A upravo zdrava crijevna flora je glavni faktor u zaštiti od bolesti raka i mnogih drugih bolesti. U ljekarnama postoji niz vrsta kapsula na bazi artičoke ili tekućih pripravaka ekstrakta artičoke koje služe za smanjenje nadutosti, plinova i problema s crijevima. Artičoka se u takvim oblicima obično uzima tijekom intenzivne trotjedne kure, primjerice kao dio proljetne kure čišćenja organizma kod zdravih osoba.

Kako ih jesti?

Artičoke možete jesti na razne načine, ali najfinije su kuhane u kombinaciji s umacima. Dobro očišćene, kuhajte ih na laganoj vatri 30-ak minuta (gotove su kada se bilo koji list nježnim povlačenjem lako odvoji). Kada ih izvadite iz vode, odložite ih naopačke da se dobro ocijede. Možete ih servirati uz pečeno meso, kao svako drugo kuhano povrće, s tim da su jako ukusne uz umake nalik majonezi i tartaru. Jedite ih tako da prstima skidate list po list, a mesnati donji dio umočite u umak i odgrizete.

Upozorenje: kuhana artičoka vrlo brzo oksidira, što pospješuje stvaranje otrovnih sastojaka. Zato ju je najbolje odmah konzumirati, i nikako je ne čuvati (čak ni na hladnom) nakon kuhanja.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.