Ne bojte se umrljati prstiće pečenim kestenima ili naručiti veeeliki kup kesten pirea, jer ćete tijelo obogatiti magnezijem, vitaminima B, kalijem, fosforom... Kesteni - omiljeni simboli jeseni - zdravi su, hranjivi i inspirativni za niz maštovitih i profinjenih jela

Usto dodajmo da je berba kestena prilično zabavna aktivnost na svježem zraku, nakon koje će divne smeđe kuglice biti još slasnije. Da vidimo koje hranjive nutrijente sadrže i što sve s njima možemo.

kesteni

Svježi kesteni i maroni mogu se naći od listopada do veljače. Treba uvijek paziti na izgled njihove kore koja mora biti glatka i sjajna, bez ikakvih rupa (koje su znak crvljivosti), a plod, kad ga primimo, mora biti težak, jer ako su kesteni prelagani i mekani znači da su stari.

Možete ih držati i po nekoliko dana na hladnom mjestu, a i do 2-3 tjedna u hladnjaku u pretincu za povrće. Ako ih želite svježe zalediti, treba ih svakako malo zarezati, zatim ih poslagati na ploču dobrano razdvojene, potom nakon kratkog vremena staviti u vrećicu.

Treba priznati da je pripremanje kestena velika gnjavaža. Prije svega, valja s njih oguliti tvrdu koru. Da bismo si olakšali posao, najbolje ih je uroniti oko 10 minuta u kipuću vodu ili ih poslagati na ploču u pećnici i držati ih također desetak minuta na 200°C. A onda dolazi guljenje, pri čemu si dobrano opečemo prste i uništimo nokte.

peceni kesteniPravi užitak

Zato su maroni iz staklenki, zaleđeni ili vakumirani mnogo praktičniji za upotrebu. Osim toga, tako konzervirane možemo koristiti tijekom cijele godine. 

Poslužuju se cijeli ili u obliku pirea, kao dodaci u mnogobrojnim jelima od mesa ili divljači, naročito u nekim regionalnim specijalitetima. A u nekim zemljama kesteni su i poznati dodatak božićnoj purici.

Postoji također i kestenovo brašno koje se može koristiti za palačinke i kolače. Ali kako to brašno ne sadrži gluten, od njega se ne može napraviti kruh, osim ako ga se ne pomiješa s pšeničnim brašnom.

Ima i drugih derivata proizašlih većinom od proizvodnje kestena: pire od marona u konzervi, slatka krema od marona (koja se uzima kao baza za mnoge deserte i slastice) i pekmez od marona.

Jako hranjivi

Kesteni u prosjeku daju 175 kalorija na 100g i sadrže:

- 34 do 38% ugljikohidrata sastavljenih od dvije trećine škroba i jedne trećine saharoze, što im i daje slatkast okus

- 2 do 3% masnoća od kojih je većina sastavljena od nezasićenih masnih kiselina

- 3% proteina. Ali, važno je istaknuti da ne sadrže gluten. Zbog toga je taj plod interesantan, u svim svojim oblicima uključujući i njegovo brašno, osobama koje boluju od celijakije (nepodnošljivosti glutena) 

Bogati su vlaknima: 5 do 6%. Kao i mineralnim solima i oligo-elementima: kalijem: 500mg; fosforom: 74mg; magnezijem: 33mg; kalcijem: 40mg; željezom: 0,9mg.

Sadrže također i vitamina B grupe i vitamin E: 1,5mg.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.