One su u modi svakog proljeća, bez obzira na tekuće trendove. Crvene, sočne, slatke i super zdrave! Jagoda je najobožavanije voće!

jagodeMoćna i sočna

Jagoda je bogata vodom (90%), siromašna šećerom (10%), celulozom i masnoćama - to je jedno od najmanje kaloričnih voća (samo 35 Kcal na 100 g)! Pa tako može ući u program svake dijete za mršavljenje...

Bogata vitaminima

Jagoda je posebno važna jer obiluje vitaminima koji stimuliraju naš imuno-sustav.  Posebno je bogata vitaminom C (količina odgovara jednoj naranči). Dovoljna je porcija od 150 g (koliko obično pojedemo), kako bi se zadovoljila dnevna doza vitamina C, koja iznosi oko 80 mg za odraslu osobu.

Izvor minerala

Kao i u većini biljnih plodova, ima najviše kalija: on dobro utječe na živčani sustav, dobar je za bubrege i dobar protiv visokog tlaka. Jagoda također sadrži kalcij i fosfor, koji su dobri za kosti, magnezij, koji pomaže u borbi protiv stresa, te željezo, koje daje energiju mišićima.

 

 

Tako mala, a tako važna

  • povećava cjelokupnu prirodnu obranu organizma
  • posjeduje neka baktericidna svojstva
  • diuretična je i lagano laksativna
  • vrlo osvježavajuća i otvara apetit
  • učinkovita je u liječenju fizičke i psihičke slabosti
  • u površinskom korištenju, revitalizira kožu, osvježava ten, sprječava stvaranje bora, i ima sposobnosti zatezanja kože

Ali, oprez, jagoda spada u namirnice koje oslobađaju histamine: otpuštajući histamin u organizam, izaziva, kod osoba s predispozicijom, pojavu alergija, osobito urtikariju, s kojom se treba boriti na način da priviknemo organizam da jede jagode (naravno postepeno...)!

Glavni sastojci jagode (na 100 g)

Radi se o srednjoj vrijednosti sastava koju dajemo kao primjer (inače, vrijednosti se određuju prema veličini, vrstama, stupnju zrelosti, uvjetima uzgoja...)

jagode angelinaNutritivna vrijednost:

  • ugljikohidrati: 7 g
  • bjelančevine: 0.7 g
  • lipidi: 0.5 g
  • voda: 89.5 g
  • jestiva vlakna: 2.1 g

Minerali:

  • kalij: 150 mg
  • kalcij: 20 mg
  • magnezij: 12 mg
  • fosfor, sumpor, natrij, klor, bor, željezo, bakar, cink, mangan, fluor

Vitamini:

  • vitamin C (askorbinska kiselina): 60 mg
  • provitamin A (karoten): 0.04 mg
  • vitamin B1 (tiamin): 0.02 mg
  • vitamin B2 (riboflavin): 0.03 mg
  • vitamin B3 ili PP (nikotinamid): 0.5 mg
  • vitamin B5 (pantotenska kiselina): 0.3 mg
  • vitamin B6 (piridoksin): 0.06 mg
  • vitamin B8 (biotin): 0.004 mg
  • vitamin B9 (folna kiselina): 0.065 mg

Slatka tajna:

Jagoda nije u pravom smislu riječi voće, već je ona rezultat debljanja cvjetišta latica, koje poprima mesnatu strukturu. A pravi voćni dijelovi su samo njena mala smeđa zrnca, koja pokrivaju površinu tih mesnatih omotača.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.