Tijekom gostovanja predstave "Saloma" na festivalu u Skoplju, imala sam prilike upoznati grad i posjetiti njegovu slikovitu tržnicu. Oduševio me makedonski ajvar pa sam nabavila i originalan recept. Čim sam došla kući, isprobala sam ga i ispao je odlično!

Leonora Surian
Leonora Surian

Dnevnik glumice

U rujnu me posao odveo do Makedonije. Naime, 20-og rujna predstava "Saloma" u produkciji INK Pula, u kojoj igram, gostovala je na festivalu "MOT" u Skoplju. Bila je to za mene sjajna prilika da upoznam novi grad, tim više što nam je organizacija omogućila da boravimo tamo puna tri dana. Fascinirana ljubaznošću i toplinom Makedonaca te njihovim odličnim domaćim specijalitetima, šetala sam gradom u potrazi za nečim karakterističnim što bih mogla kupiti kao suvenir, kad eto odjednom osjetim u zraku miris paprika, pomidora... i vidim vrijedne žene kako na balkonima zgrada i kuća kuhaju ajvar! To je bilo to! Poznato je da je jedan od najboljih ajvara upravo makedonski! Odlučila sam drugo jutro probuditi se nešto ranije i otići na tržnicu te kupiti par kilograma domaćeg makedonskog ajvara.

Hodajući po tržnici najbolje se upozna svaki grad, a u Skoplju je to bilo doista bajkovito; toliko boja, svježeg voća i povrća, domaćih specijaliteta i puno "bakica" koje ih prodaju...

Nakupovala sam nekoliko kilograma te upoznala nekoliko "domaćica" i znatiželjno ih pitala kako ga rade. Neke baš i nisu htjele odati tajnu svoga specijaliteta, ali par njih, s obzirom da su me prepoznale iz serije koja se donedavno emitirala kod njih, ipak su mi rado odale recept.

ajvarSastojci:

- 5 kg paprika
- 1kg patlidžana
- 7,5dl ulja
- 5 režnjeva češnjaka
- sol
- papar
- alkoholni ocat (2 žlice, po želji)
- feferoni (po želji)

Priprema:

Paprike ispržite, ogulite očistite i sameljite. Zatim ispecite u pećnici patlidžane, ogulite ih i stavite da se cijede pola sata, potom ih sameljite te s paprikama i uljem miješajte na blagoj vatri sve dok se ne zgusnu. Posolite i popaprite, te dodajte češnjak, ocat i sitno nasjeckane feferone. Još malo kuhajte, rasporedite u staklenke, pokrijte slojem maslinovog ulja i spremite.

Naravno, kako obožavam raditi zimnice i marmelade, čim sam došla kući, odmah sam otišla kupiti sve potrebne namirnice na " riječku placu" i kao prava kuharica, zatvorila se u kuću i skuhala svoj makedonski ajvar. Za prvi puta, moram priznati da je stvarno odlično ispao, u svakom slučaju bolje od naših kupovnih ajvara, ali u usporedbi s domaćim makedonskim, ipak možda fali onaj "touch" iskusne domaćice.

Ali za mene je to bila nova pobjeda! Sada se u mojoj zimnici, osim domaćih marmelada, likera od višanja, salsa od pomidora i kompota, nalazi i domaći ajvar! Zaista je veliko zadovoljstvo kada nešto napraviš sam i uživaš u tome tijekom cijele zime...

www.leonorasurian.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.