Tijekom gostovanja predstave "Saloma" na festivalu u Skoplju, imala sam prilike upoznati grad i posjetiti njegovu slikovitu tržnicu. Oduševio me makedonski ajvar pa sam nabavila i originalan recept. Čim sam došla kući, isprobala sam ga i ispao je odlično!
U rujnu me posao odveo do Makedonije. Naime, 20-og rujna predstava "Saloma" u produkciji INK Pula, u kojoj igram, gostovala je na festivalu "MOT" u Skoplju. Bila je to za mene sjajna prilika da upoznam novi grad, tim više što nam je organizacija omogućila da boravimo tamo puna tri dana. Fascinirana ljubaznošću i toplinom Makedonaca te njihovim odličnim domaćim specijalitetima, šetala sam gradom u potrazi za nečim karakterističnim što bih mogla kupiti kao suvenir, kad eto odjednom osjetim u zraku miris paprika, pomidora... i vidim vrijedne žene kako na balkonima zgrada i kuća kuhaju ajvar! To je bilo to! Poznato je da je jedan od najboljih ajvara upravo makedonski! Odlučila sam drugo jutro probuditi se nešto ranije i otići na tržnicu te kupiti par kilograma domaćeg makedonskog ajvara.
Hodajući po tržnici najbolje se upozna svaki grad, a u Skoplju je to bilo doista bajkovito; toliko boja, svježeg voća i povrća, domaćih specijaliteta i puno "bakica" koje ih prodaju...
Nakupovala sam nekoliko kilograma te upoznala nekoliko "domaćica" i znatiželjno ih pitala kako ga rade. Neke baš i nisu htjele odati tajnu svoga specijaliteta, ali par njih, s obzirom da su me prepoznale iz serije koja se donedavno emitirala kod njih, ipak su mi rado odale recept.
Sastojci:
- 5 kg paprika
- 1kg patlidžana
- 7,5dl ulja
- 5 režnjeva češnjaka
- sol
- papar
- alkoholni ocat (2 žlice, po želji)
- feferoni (po želji)
Priprema:
Paprike ispržite, ogulite očistite i sameljite. Zatim ispecite u pećnici patlidžane, ogulite ih i stavite da se cijede pola sata, potom ih sameljite te s paprikama i uljem miješajte na blagoj vatri sve dok se ne zgusnu. Posolite i popaprite, te dodajte češnjak, ocat i sitno nasjeckane feferone. Još malo kuhajte, rasporedite u staklenke, pokrijte slojem maslinovog ulja i spremite.
Naravno, kako obožavam raditi zimnice i marmelade, čim sam došla kući, odmah sam otišla kupiti sve potrebne namirnice na " riječku placu" i kao prava kuharica, zatvorila se u kuću i skuhala svoj makedonski ajvar. Za prvi puta, moram priznati da je stvarno odlično ispao, u svakom slučaju bolje od naših kupovnih ajvara, ali u usporedbi s domaćim makedonskim, ipak možda fali onaj "touch" iskusne domaćice.
Ali za mene je to bila nova pobjeda! Sada se u mojoj zimnici, osim domaćih marmelada, likera od višanja, salsa od pomidora i kompota, nalazi i domaći ajvar! Zaista je veliko zadovoljstvo kada nešto napraviš sam i uživaš u tome tijekom cijele zime...
Famke
@12.10.2010. 14:23 0Joj, i ja obožavam ajvar! Moja mama ga super radi:-) Ja se još nisam okušala u tome.
Minimojka
@12.10.2010. 14:42 0Ja bih rado naučila, ne čini se tako komplicirano... Leonorin recept je jednostavan, možda tijekom jednog slobonog poslijepodneva za vikend prionem na posao :)
beba
@12.10.2010. 21:35 0Ooobooožaaavaaam ajvar... nažalost, ne znam ga pripremati... Hvala Leonori na receptu i ovom slikovitom tekstiću o njenom boravku u Makedoniji!!! Baš simpatično... kao i ona:)))
vennera
@12.10.2010. 22:16 0prvi put ove godine sam se okušala u pravljenju ajvara. procedura je bila malo drugačija: prvo sam paprike i patlidžan prokuhala, samljela, začinila, a tek onda pekla. jednostavnije je i nema prskanja po kuhinji. a odličan je.....
anica
@13.10.2010. 10:45 0moji ukučani svi vole ajvar, več sam ga u 9mj skuhala, i predobar je :))))
Chef admin
@13.10.2010. 10:50 0Kako vi svi mene mučite s ovim tekstom i komentarima, to je za poludit!
vennera
@13.10.2010. 18:29 0zašto, chef? pa, svi sve OBOŽĆAVAMO!
vennera
@13.10.2010. 18:30 0mislila sam: OBOŽAVAMO!
Chef admin
@13.10.2010. 18:36 0Ma neee, mislio sam reći kako me draškate i mamite komentarima tako da mi sline cure... :) Ajvar na kruhu vulgaris je jedno od mojih top 5 jela!
pahuljica
@17.11.2010. 14:10 0ajvar .....na sve načine......blagi...ljuti..prženi....ne prženi.......ajmeeeeeeeeeeeeee gušim se u njemu ......AL MORAM NAGLASIT ISKLJUČIVO DOMAĆE PROIZVODNJE
irena
@23.11.2010. 12:25 0ja nikako da nagovorim baku da se primi posla,a ja se ne upustam u to.a obozavam ga.samo mi ovi kupovni nisu fini.ako netko radi domaci,kupujem odmah !
glamurlover
@29.11.2010. 18:31 0trebali bismo odrzati jedno zajednicko kusanje ajvara.
Velvet Dreams
@08.12.2010. 11:55 0Hmm.. Lijep recept, ali ipak majoneza mi najdraža.. :D
prinčipesa
@20.12.2010. 18:31 0mmmmmmmmmmmmmmmm hvala na receptu.....:)))
bronhiticarka
@27.12.2010. 19:47 0ajvar i ćevapi njam njam njam njam
Stela16
@28.05.2011. 11:22 0tnx na receptu, sigurno ću ga isprobat.........