U cilju prevencije raka debelog crijeva, stručnjaci preporučuju prehranu bogatu vlaknima, posebno vlaknima voća i povrća. Patlidžan je idealan jer sadržava vlakna kao što su protopektini, pektini i celuloza, posebno važna za dobru probavu

patlidzan

Patlidžan je povrtni plod pun vlakana, posebno probavljiv ako je kuhan „na lešo" ili pirjan. Patlidžan obiluje vlaknima: 2,5g na 100g. A vlakna su sastavljena velikim dijelom od protopektina (to su pektini koji se nalaze u staničnom zidu biljke), i u manjoj količini od pektina i celuloze. A sve su to rastvoriva vlakna. Kuhanjem, protopektini, kao i pektini, poprimaju mekanu i nježnu konzistenciju.

Poboljšava probavu

Rastvoriva vlakna kao što su protopektini i pektini od kojih je sastavljen patlidžan, povećavaju bakterijsko djelovanje debelog crijeva. Njihova razgradnja bakterijama proizvodi supstance koje pospješuju kontrakcije (stezanje) crijeva, čime se omogućava pražnjenje crijeva.

Štiti od raka debelog crijeva 

U cilju prevencije raka debelog crijeva, stručnjaci preporučuje način prehrane namirnicama bogatim vlaknima, posebno vlaknima voća i povrća. Takva prirodna vlakna su blagotvorna upravo zbog onoga što u sebi sadržavaju, ali i zbog onoga što ne sadržavaju, kao što su masnoće i pretjerane kalorije. Specijalisti za maligna oboljenja ističu važnost odgovarajućeg unosa vlakana, ne samo vlakana žitarica, već također i vlakana povrća i voća. Jer, vlakna iz namirnica, zajedno s antioksidansima i vitaminima, iako s različitim ciljevima u svom djelovanju, mogu smanjiti rizike od kroničnih bolesti.

Zasitna i niskokalorična namirnica

Patlidžan bogat vlaknima, i još k tome velikog obujma, djeluje vrlo zasitno, pa tako s malim unosom dodatne energije može mnogo pridonijeti u reguliranju težine. Kako je patlidžan namirnica siromašna ugljikohidratima (3 do 4g ugljikohidrata na 100g, uglavnom lakoprobavljivih ugljikohidrata, kao što su glukoza i fruktoza), mogu ga slobodno konzumirati i dijabetičari.

Iako s malim unosom energije (18 kcal na 100g ), patlidžan je vrlo bogat mineralima (posebno kalijem) i vitaminima (isključivo onima topivima u vodi). Način pripremanja patlidžana direktno utječe na njegovo probavljanje (svakako, uvijek je bolje ako se priprema s vrlo malo masnoće). Jer, valja znati da, iako je on vrlo siromašan kalorijama, prava je spužva za masnoće.

Djeluje protiv visokog krvnog tlaka

Bogat vodom (92%), patlidžan obiluje i mineralima. Osim velike količine magnezija i cinka koje unosimo konzumirajući ga, posebna mu je prednost da djeluje kao diuretik zahvaljujući znatnoj količini kalija (260mg/100g), dok mu natrij ne prelazi 3mg. A to su upravo svojstva koja ga čine namirnicom podesnom za dijetu bez soli i time, jasno, vrlo važnom namirnicom za snižavanje krvnog tlaka.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.