Bobice aronije smatraju se jednim od najboljih izvora moćnih antioksidanta. Također sadrže osam do deset puta veću koncentraciju vitamina A i C, čak više i od južnog voća. Aronija sadrži rijedak vitamin P, kalcij te znatne količine željeza

aronia bobice

Uznemirenost i veliki mentalni napori, neispavanost, neuravnotežena prehrana te pretjerano uživanje u kavi, alkoholu i cigaretama pospješuju povećanje oksidativnog stresa oslobađanjem slobodnih radikala koji uništavaju zdrave stanice ljudskog organizma. Zato su našem tijelu prijeko potrebni antioksidansi, koji blokiraju štetno djelovanje slobodnih radikala te na taj način štite naš organizam. 

Moćne bobice aronije smatraju se jednim od najboljih izvora moćnih antioksidanta. Također sadrže osam do deset puta veću koncentraciju vitamina A i C, čak više i od južnog voća. Aronija sadrži rijedak vitamin P, kalcij te znatne količine željeza. Posebnost aronije je antioksidant antocijanin, pigment zbog kojeg ona ima intenzivnu ljubičastu boju, a koji snažno jača imunitet. Istraživanja ruskih znanstvenika su pokazala da aronija pospješuje izlučivanje teških metala kao i nekih radioaktivnih tvari iz organizma.

Nutricionistica Jasmina Vrbanec, ističe: „Super bobice su osim vrijednog izbora antioksidansa, za naš organizam važne zbog mnogih mikronutrijenata koji povoljno utječu na sniženje razine kolesterola, pomažu kod detoksikacije organizma. Osim mineralnog bogatstva, bobičasto voće vrijedno je konzumirati i zbog utjecaja na kvalitetu krvne slike. Važno je istaknuti da je bobičasto voće, zbog svoje kratke sezonske dobavljivosti dostupno kroz cijelu godinu u obliku pekmeza ili sokova, no važno je odabrati one koji sadrže voće iz eko uzgoja, bez rafiniranih slatkoća i sa što većim udjelom voća."

Femina.hr preporuka: Ekozona sok od bobica aronije - sadrži 100 posto čisti matični sok aronije, kojeg odlikuje jedinstveni slatko-trpki okus koji ga čini dobrim izborom za šejkove, smoothieje ili kao čaša čisto zadovoljstva. Kupcima Konzuma dostupan je po cijeni od 69,99 kuna za pakiranje od 700 ml.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.