Svaka sedma osoba pati od suhoće očiju i očne iritacije, a broj osoba koje imaju problema s ovom tegobom sve je veći. Zašto? Dovoljno je pogledati listu uzrokâ koji dovode do sindroma suhih očiju

žena, oči

Faktori koji mogu uzrokovati suhoću očiju:

- starenje populacije. Starenje mijenja funkciju suznih žlijezda.

- zagađenje, alergije, konjunktivitis, pušenje, klimatizacija itd. Svi ti faktori oslabljuju i odgovorni su za oštećenje suznog filma koji štiti naše oči.

- rad na ekranu računala. Ta aktivnost smanjuje učestalost treptanja oka i time povećava očnu suhoću.

- autoimune bolesti. Te bolesti su česti uzrok suznih problema, kao što je u slučaju Sjögrenovog sindroma. To je autoimuna bolest koja zahvaća prvenstveno žlijezde slinovnice i suzne žlijezde (uzrokujući manjak sline i suhoću očiju).

- dugotrajno nošenje kontaktnih leća

- uzimanje lijekova

- jednolična prehrana

- kada suzni film postaje ne učinkovit

Sindrom suhih očiju nastaje zbog anomalije sastava suza ili zbog insuficijencje (slabosti) rada suznih žlijezda (žlijezde koje proizvode suze)

Suzni film koji prekriva, štiti i vlaži oči, sastavljen je od tri sloja:

1. Vanjski sloj je masni sloj koji smanjuje prirodno hlapljenje suza i štiti od vanjskih agresija (prašina, alergeni...).

2. Zatim ide vodeni sloj koji ovlažuje i pere očnu površinu, sprječava njena oštećenja i podmazuje kapke. 

3. I napokon, proteinski sloj koji ima važan zadatak u zacjeljivanju rožnate površine i zaštiti od infekcija.

Prateći simptomi su:

Osjećaji pečenja, pikanja, iritacijâ. Očno crvenilo. Osjećaj pijeska u očima. Osjetljivost na jaku svjetlost. Osjećaj umora očiju. Osjećaj očne neudobnosti. Poteškoće pri nošenju kontaktnih leća.

Tretman sindroma suhih očiju sastoji se u korištenju umjetnih suzâ koje se kapaju u oči. Vrlo su efikasne i pridonose znatnom olakšanju. Ali, valja napomenuti da je neophodno promijeniti i način prehrane kako bi se organizmu pružili svi potrebni elementi za proizvodnju suzâ, posebno su važni antioksidansi i omega 3. To su isti hranjivi sastojci koji se preporučuju u prevenciji od staračke makularne degeneracije (degeneracija žute pjege vezane za dob).

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.