Đumbir čisti organizam od toksina, „osvježava" seksualni život, vraća vitalnost, odagnaje proljetni umor i prava je poslastica. Da ne govorimo koliko je važan za žene - ublažava PMS, drži pod kontrolom sindrom policističnih jajnika te poboljšava cirkulaciju maternice i zdjelice

djumbir za zdravljeSav „iskrivljen" i grbav, ali prepun života, đumbir, taj čudesni rizom (gomoljasti korijen), raspiruje slasti i strasti. A način njegova pripravka u jelima ovisi o pojedinačnim željama i doista ga se u jelima može uskladiti sa svačijim ukusom.

Mnogostruko blagotvoran

Pojavljuje se kao sastavni dio mnogih tradicionalnih lijekova. Tako, svježi đumbir ulazi u pripravke koji su namijenjeni za smirivanje bronho-plućnih nadražaja. Uvijek u sastavu s drugim biljkama, koristi se: za suzbijanje jakih dijareja, protiv kolesterola, za smanjenje oteklina; a u suhom stanju, preporuča se za: liječenje kronične astme (izvan krizâ), za liječenje proširenih bronhija (anginâ i upalâ nosa i grla), kod respiratornih poteškoća, crijevnih grčeva. Aktivira i jača krvotok kod policističnih jajnika, a njegovo djelovanje pospješuje zagrijavanje maternice i zdjelice.

Zašto đumbir zovu „vrućom" biljkom?

Đumbir se uzgaja u središnjem i južnom dijelu Kine. Pere ga se vodom, a zatim reže na kriške. Budući da je to „vruća" biljka, naprosto otklanja unutarnju hladnoću. Svježi đumbir (zvan Sheng Jiang) zagrijava meridijane tijela, trbuh, jača probavni trakt, pluća, želudac i slezenu, smiruje glavobolje prouzročene poremećajem cirkulacije jer razrjeđuje krv, olakšavajući tako pristup ulazima mozgu. 

Rizom (gomoljasti korijen) đumbira preporuča se i kod depresije jer vraća organizam u njegovu ravnotežu; a prirodni je antitoksin koji poboljšava cirkulaciju. Mnogobrojna su njegova učinkovita djelovanja, i teško ih je sve ovdje navesti. U svakom slučaju, gotovo da se može reći da je to čudotvorna biljka.

Brzi recepti s đumbirom

„Ruka" đumbira mora biti glatka, bez znakova suhoće. Tada nije vlaknast, pa ga treba guliti jednom stranom male žličice, jer njegov okus je koncentriran tik ispod kože. Pun antioksidansa i probavljivih esencijalnih uljâ, pojačava blagotvornost laganih jelâ. 

Začinite avokado i druge sirove namirnice pripravkom od đumbira: uzmite jedan komad đumbira i istisnite iz njega sok kojem dodajte istu količinu ulja.

Za bolji okus juha ili lešo kuhanog mesa ili ribe ubacite 10 listića đumbira na pola litre vode, dodajte tome klice soje i filete ribe ili mesa.

Ako pirjate povrće, naribajte u wok 1 češanj češnjaka + 1 prutić citronele (visoka aromatična trava koja raste na području Šri Lanke) + 3 cm đumbira.

Lagani napitak od đumbira možete pripremiti od: pola litre vode + 2 ocijeđena limuna + 30 g naribanog đumbira.

Đumbiroterapija za proljeće bez umora

djumbiroterapija, makronova

Prekrasan opuštajući i revitalizirajući tretman đumbirom tzv. đumbiroterapiju, provode stručnjaci zagrebačke Makronove, u Ilici 72. Riječ je o tretmanu toplim oblozima koji se postavljaju na ključna mjesta na tijelu, uz laganu masažu i prekrasne opuštajuće mirise. Ovaj blagotvoran i ugodan mirisni tretman, idealan je za proljeće - za razbuđivanje organizma, pojačavanje cirkulacije i opće stanje ugode. Popularni Makronovini tretmani đumbiroterapije odagnat će proljetni umor, ukloniti toksine i tonizirati organizam. Prepustite se stručnjacima u Ilici 72 i uživajte u terapiji svježim đumbirom koja će vam vratiti vitalnost i optimizam.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.