Mastitis je čest problem s kojim se susrećem kao savjetnica za dojenje i postpartum doula, a i nešto što sam sama prošla. O njemu se rijetko priča u smislu prevencije, a još manje o holističkom pristupu ovom problemu, već se uglavnom rješava antibioticima. Iako ponekada antibiotici zaista jesu najbolje rješenje, mastitis je potrebno razumjeti i vrijedno je znati da se puno toga može napraviti prevencijom, ali i ranim rješavanjem!

una kolumna intimina mastitis

Mastitis je upala tkiva dojke koja može biti bakterijska i nebakterijska. Nebakterijski mastitis može se razviti u bakterijski ako se ne tretira. Upala je bolna, a ako se ne rješava pravovremeno i na pravi način, postaje sve bolnija i zdravstveno problematičnija i zaista je bitno znati da se puno toga može napraviti prije nego što se dođe do te točke!

Do 33% dojilja će kroz svoj dojenački staž iskusiti mastitis i iako se može dogoditi bilo kada, najčešće se događa do 12 tjedana nakon poroda a on sam po sebi može jako brzo uznapredovati tako da je prevencija i rana intervencija jako bitna!

Pišući svoj vodič kroz mastitis, podijelila sam u njemu puno konkretnih i primjenjivih savjeta, od koje neke želim podijeliti i ovdje. Mislim kako je definitivno zanimljivo da se u nekim kulturama (koje fokus stavljaju na postpartum oporavak majke, dojenje i odmor) mastitis smatra pozivom upomoć, koje tijelo šalje kada je majka premorena i preforsirana. On je znak da se uspori, odmori i pazi na svoje tijelo, onako kako biste i inače da dobijete težu gripu, što definitivno ima smisla, s obzirom na to da su simptomi slični.

Bol, osjetljivost, drhtavica, temperatura, sve su simptomi koji dolaze uz upalu tkiva dojke. Stoga uvijek kažem ako ne znate otkud krenuti, prvi koraci neka vam budu odmor, adekvatan unos tekućine, tople juhe i nutritivno bogata hrana, kao i sve što možete raditi za jačanje imuniteta. Uz to, ono što je jako bitno je zastoj, kao najveći uzročnik mastitisa (ali ne i jedini), riješiti i prevenirati u budućnosti.

una kolumna intimina mastitis

Dvije pogreške, koje najčešće vidim kada pričamo o mastitisu, su preagresivne masaže dojki i neadekvatan unos tekućine. Masaže, iako ih često preporučuju razni stručnjaci, češće odmognu nego pomognu jer taj intenzivan pritisak može dovesti do podljeva, dodatnih upala i oštećenja koji otežavaju i pogoršavaju situaciju, dok stres od ovakvog pristupa i boli smanjuje lučenje oksitocina, hormona ljubavi, koji je zaslužan za otpuštanje mlijeka, te time povećaju šanse za ponovnim zastojem. U ovom slučaju, uvijek preporučujem nježnu masažu koja potiče cirkulaciju i limfnu drenažu, i sve u nježnom smjeru ka bradavici.

O savjetu da za vrijeme mastitisa ne treba piti puno vode jer će to pogoršati stanje mogu svašta napisati, ali ću jednostavno reći da to nije istina. Štoviše, to je mit koji može stvoriti više štete nego koristi. Taj savjet zapravo proizlazi iz mita da veća količina vode znači i veću količinu mlijeka, a takav savjet može biti opasan iz nekoliko razloga, ne samo za mastitis (mlijeko se stvara iz sastojaka u majčinoj krvi, a ne iz unesene vode). Naime, u slučaju mastitisa, tijelu je potrebna adekvatna hidracija kako bi moglo bolje funkcionirati i boriti se protiv infekcije i upale (zamislite da imate gripu i odlučite piti što manje tekućine). Ukratko, nije dobro otići ni u drugi ekstrem. Tako da je moj savjet - piti onoliko koliko tijelo traži, a ciljati na 3 litre tekućine dnevno u koje ubrajamo i vodu, ali i juhu, čajeve (kopriva je moj favorit), kokosovu vodu (bogata elektrolitima)...

una kolumna intimina mastitis

Ono što želimo izbjeći su nedovoljno, ali i previše pražnjenje dojke koja je pod upalom. Kako to mislim? Kada je dojka pod upalom, ima zastoj, a mi ne praznimo adekvatno tu dojku, dolazi do sve veće prenapunjenosti, otoka, pritiska i pojačavanja upale. Ali postoji i drugi ekstrem, kada se zahvaćena dojka konstantno forsira na dojenje i izdajanje te tijelo dobiva krive signale (dojenje funkcionira na bazi ponude i potražnje, što se dojke više i češće prazne, to se stvara više mlijeka). Tu može doći do hiperlaktacije, odnosno stvaranje više mlijeka nego što je potrebno, što opet stvara prenapunjenost.

Zato treba pristupati smireno i pronaći zlatnu sredinu. Sasvim je uredu zahvaćenu dojku češće ponuditi bebi (nijedna izdajalica na svijetu ne može izvući onoliko koliko može beba), ali ne zaboraviti drugu dojku da se u njoj ne stvori prenapunjenost mlijeka (jer beba nije, recimo, dojila na drugu dojku uopće). Zatim, kod izdajanja je bitno, ovisno o situaciji, izdojiti samo onoliko koliko je potrebno da se mlijeko pokrene i olakša pritisak. Ovo, naravno, vrijedi ako su majka i beba zajedno, ali ako su iz nekog razloga odvojene, ili se radi zaliha mlijeka, onda se izdajanju pristupa drugačije.

Također, uvijek je dobro zapamtiti da dok upala traje, nježni topli oblog, nježna masaža, zatim podoj te hladni oblog, mogu biti od velike koristi. Ako niste sigurni, najbolje je kontaktirati provjerenu savjetnicu za dojenje kako bi vama maksimalno pomogla, pogotovo ako vam se upale često javljaju jer to može biti znak i preplitkog hvata, ponavljajuće infekcije i slično.

una kolumna intimina mastitis

Jako puno toga se može napraviti ponajprije prevencijom, kako bi se mastitis izbjegao u potpunosti, ali ako do njega dođe, ima puno stvari koje se mogu napraviti da podrže tijelo, a ovo je samo nekoliko savjeta (puno toga se može napraviti prehranom, oblozima, suplementacijom…), tako da se zaista isplati na vrijeme educirati!

Liječniku se treba obratiti ako uz navedene savjete (i druge protokole) nakon 24 sata ne primijetiš poboljšanje stanja (mastitis se ne mora potpuno povući, ali važno je da je stanje primjetno bolje), ako se temperatura nikako ne spušta ili ako naglo skoči preko 38 4 C, ako u mlijeku primijetiš tragove gnoja ili krvi (to ne znači da moraš prestati dojiti), ako na koži dojke primijetiš crvene linije (od pazuha prema bradavici) ili ako ragade izgledaju inficirano, bol je neizdrživa, dojenje nije moguće, drhtavica ne jenjava. Nakon liječničke procjene, u svrhu liječenja bakterijskog mastitisa najčešće se propisuje antibiotik. Antibiotici bi kod mastitisa trebali biti "posljednja linija obrane", nakon što druge prakse nisu dale rezultate, no ponekad je antibiotik neizbježan.

Nadam se da je ovaj tekst bio koristan i da će vas mastitis zaobići u širokom luku, a ako ne, da ćete znati kako s njima izaći na kraj!

una intimina kolumna mastitis

Piše: Una Pašić Gregović, doula i edukatorica
Photo: Stoodio Soo
Web: www.una-bridged.com
Instagram: https://www.instagram.com/una.bridged/

Powered by:

www.intimina.com
https://www.instagram.com/intimina/
https://hr-hr.facebook.com/IntiminaHrvatska/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.